Η ψυχοθεραπεία αποτελούσε ταμπού για δεκαετίες επί δεκαετιών, εξακολουθώντας να προκαλεί αμηχανία σε όσους σκέφτονται να τη δοκιμάσουν.
Η απόφαση να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία είναι δύσκολη και ειδικά για τους άντρες. Ενώ οι γυναίκες μπήκαν πιο γρήγορα στη διαδικασία να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να εμβαθύνουν στα συναισθήματά τους, οι άνδρες φαίνεται να δυσκολεύονται ακόμη πολύ με την ιδέα.
Ο ρόλος των στερεοτύπων
«Οι κανονιστικοί ρόλοι των φύλων διδάσκουν στους άνδρες ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως λύπη, απογοήτευση, φόβος, ζήλια, είναι ντροπιαστικά και δεν πρέπει να εκφράζονται, ούτε να βιώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκφράζονται όλα υπό το πρίσμα του θυμού, αναγκάζοντας τους άντρες να μην επιτρέπουν στον εαυτό τους να δημιουργεί χώρο για συναισθηματισμό», λέει ο θεραπευτής Paul Silverman στο bustle.com.
Κι ενώ πολλοί άντρες ζουν με την ιδέα ότι πρέπει να δείχνουν διαρκώς δυνατοί, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι ελκύονται περισσότερο για τους άνδρες που εκφράζουν την πιο ευάλωτη πλευρά τους και αγκαλιάζουν την ιδέα της διερεύνησης των συναισθημάτων τους μέσα από την ψυχοθεραπεία.
Τι κερδίζουν οι άντρες που τολμούν την ψυχοθεραπεία;
Ένα από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει ένας άντρας από την ψυχοθεραπεία είναι ότι αναπτύσσει την ικανότητα να ανοιχτεί, δημιουργώντας και στον άλλο το έδαφος να κάνει το ίδιο, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματική η επιθυμητή οικειότητα. «Όταν οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι μαζί μας, νιώθουμε πολύ πιο άνετα να είμαστε κι εμείς ευάλωτοι μαζί τους», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman. «Είναι επίσης ένα υπέροχο σημάδι όταν κάποιος επενδύει στην ψυχική υγεία και το μέλλον του».
Σύμφωνα με μελέτη από την Hinge, το 61% των ανθρώπων που συμμετέχουν στην εφαρμογή κατατάσσουν τη συναισθηματική ευπάθεια ως απαραίτητο στοιχείο όταν πρόκειται για την αναζήτηση νέων συντρόφων. Με παρόμοιο τρόπο, το 65% υποστήριξε ότι είναι ελκυστικό όταν κάποιος μιλάει για τα συναισθήματά του στο πρώτο ραντεβού, το 84% πιστεύει ότι είναι «πράσινη σημαία» όταν οι άνθρωποι ανοίγονται και το 63% ότι σκέφτεται την προοπτική σχέσης με κάποιον που μιλά για τις ελπίδες και τους φόβους του από το πρώτο ραντεβού.
Ένας άνδρας που αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του με αυτό τον τρόπο καλλιεργεί, επιπλέον, την ικανότητα να επιλύει αποτελεσματικότερα τις όποιες συγκρούσεις, κατανοώντας καλύτερα τις θέσεις του άλλου ανθρώπου και δημιουργώντας μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον της σχέσης.
«Στο τέλος της ημέρας, όλοι θέλουμε απλώς να μας ακούνε και να μας καταλαβαίνουν. Νομίζω ότι είναι πραγματικά δύσκολο για κάποιον να το κάνει αυτό για τους άλλους, αν δεν έχει δουλέψει με τον εαυτό του και διατηρεί την ιδέα ότι είναι σκληρός, δυνατός, ανθεκτικός και δεν αισθάνεται ποτέ τίποτα», λέει η Joanna, αναγνώστρια.
Πηγή: Savoir VilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.