ΚΑΙΡΟΣ

Τα 3 οφέλη της κολύμβησης για τον εγκέφαλο

Εσύ ήξερες οτι το κολύμπι έχει σημαντικά οφέλη και για τον εγκέφαλό μας;

Η κολύμβηση δεν είναι μόνο μια ευχάριστη καλοκαιρινή δραστηριότητα, αλλά και μια εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλο. Ενώ οι επιστήμονες έχουν αρχίσει πρόσφατα να ανακαλύπτουν τα οφέλη της κολύμβησης σε σύγκριση με άλλες αερόβιες δραστηριότητες, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Δεν χρειάζεται να κολυμπάτε σαν επαγγελματίας για να επωφεληθείτε. Ακόμη και σύντομες προπονήσεις μέτριας έντασης μπορούν να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Ακολουθούν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους η κολύμβηση συμβάλλει στη βελτίωση του εγκεφάλου σας.

1. Ενισχύει τη μνήμη

Η κολύμβηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες, ακόμα και αν κολυμπήσετε μόνο για 20 λεπτά την ημέρα. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η δραστηριότητα βελτιώνει την ικανότητα προσοχής, καθώς και τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Η κολύμβηση φαίνεται να επηρεάζει θετικά τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη, μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας τον κυτταρικό θάνατο. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση των φυσικών επιπτώσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο.

2. Βελτιώνει τη διάθεση

Η κολύμβηση δραστηριοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες και ανεβάζει τη καρδιακή σας συχνότητα, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως αγγειογένεση, δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύει την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών αναλγητικών του σώματος που προκαλούν αίσθηση ευφορίας. Αυτό το αίσθημα ευχαρίστησης που ακολουθεί μετά την άσκηση είναι αποτέλεσμα αυτής της αύξησης των ενδορφινών, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή σας.

3. Ενισχύει τις δεξιότητες μάθησης

Η κολύμβηση προάγει τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων και τη νευρωνική ανάπτυξη, γεγονός που διευκολύνει την εκμάθηση και την αποθήκευση νέων πληροφοριών. Αυτή η βελτίωση στη νευρωνική πλαστικότητα συμβάλλει στη μεγαλύτερη ακρίβεια της μνήμης και στη διαδικασία μάθησης. Τα οφέλη της κολύμβησης στη γνωστική λειτουργία είναι σημαντικά, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μνήμη και την ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών.

Αερόβια άσκηση και εγκέφαλος: Ο απόλυτος συνδυασμός

Οι αερόβιες ασκήσεις, όπως η κολύμβηση, διαφέρουν από τις αναερόβιες ασκήσεις, όπως το HIIT ή το bodybuilding. Ενώ οι αναερόβιες ασκήσεις επικεντρώνονται σε σύντομες, έντονες περιόδους άσκησης, οι αερόβιες ασκήσεις περιλαμβάνουν μέτρια ένταση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτή η μορφή άσκησης βοηθά στη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, την κάλυψη των αναγκών των μυών σε οξυγόνο και συμβάλλει στην παραγωγή νέων νευρώνων και στην αποκατάσταση των βλαβών στους υπάρχοντες.

Τα οφέλη για τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν την ενίσχυση της νευρικής πλαστικότητας και τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, ειδικά της μνήμης και της μάθησης. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα και για την ψυχική υγεία.

«Αγκαλιάστε» λοιπόν το κολύμπι αυτό το καλοκαίρι και επωφεληθείτε από τα πολλαπλά οφέλη του για τον εγκέφαλο και το σώμα σας.

Πηγή: womenonly