ΚΑΙΡΟΣ

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για τον long Covid: «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρή κρίση»

Έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα υποδηλώνει ότι έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στην Ευρώπη, μπορεί να έχουν παρουσιάσει μακρά συμπτώματα Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον long Covid κρούει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρή κρίση».

Ο long Covid «καταστρέφει» τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, και προκαλεί όλεθρο στα υγειονομικά συστήματα και τις οικονομίες αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε άρθρο του στον Guardian.

Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσει την πανδημία Covid-19, αλλά είναι επίσης «πολύ σαφές» ότι πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, εξακολουθούν να βιώνουν «παρατεταμένη ταλαιπωρία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. 

Ο Covid έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, και έχει μολύνει περισσότερα από 600 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 10% έως το 20% των επιζώντων έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από την πάθηση.

Με την απουσία αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης, ο μακροχρόνιος Covid ανατρέπει τις ζωές των ανθρώπων και πολλοί αντιμετωπίζουν «συχνά μακροχρόνιες» και «απογοητευτικές» αναμονές για υποστήριξη ή καθοδήγηση, είπε ο Γκεμπρεγέσους. Ο μεγάλος αριθμός εκείνων που πλήττονται σκληρά από long Covid έχει επίσης επικίνδυνο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες που ακόμα ταλαιπωρούνται από κύματα λοιμώξεων.

«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά λόγω της εισαγωγής πολλών εργαλείων διάσωσης και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ο αντίκτυπος του μακροχρόνιου Covid για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και διαρκή δράση ισοδύναμη με την κλίμακα του» υπογραμμίζει στο άρθρο του ο επικεφαλής του ΠΟΥ. 

Οι χώρες πρέπει τώρα να «εντείνουν σοβαρά» τόσο την έρευνα για την κατάσταση όσο και την πρόσβαση στην περίθαλψη των πληγέντων, εάν θέλουν να «ελαχιστοποιήσουν τα δεινά» των πληθυσμών τους και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας και το εργατικό δυναμικό τους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα υποδηλώνει ότι έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στην Ευρώπη, μπορεί να έχουν παρουσιάσει μακρά συμπτώματα Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Γράφοντας για τον Guardian ο αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν «πέντε βασικά στοιχεία» που είναι απαραίτητα για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας Covid. Οι χώρες πρέπει να ακούν τους ασθενείς, να χρησιμοποιούν τις «από πρώτο χέρι γνώσεις» τους για να διαμορφώνουν μακροχρόνιες πολιτικές Covid και να συλλέγουν καλύτερα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών πρέπει να βελτιωθεί για να «κλείσει γρήγορα τα κενά γνώσης» παγκοσμίως. Ζήτησε επίσης «ισότιμη πρόσβαση» σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την αποφυγή λοιμώξεων κατ' αρχήν και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιας Covid, «διαρκή επένδυση» στη μακρά επιστημονική έρευνα για τον Covid και άμεση «πολυεπιστημονική φροντίδα» για μακροχρόνιους ασθενείς με Covid.

«Η καθυστερημένη κλινική φροντίδα σε ασθενείς με μακροχρόνια Covid δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και το χρονικό διάστημα που έχουν συμπτώματα», είπε ο Tέντρος Γκεμπρεγέσους. 
 

Πηγή: theguardian.com