Η φωνή καθορίζεται από την ένταση, τη συχνότητα και τη χροιά της. Με τον όρο ένταση περιγράφουμε πόσο δυνατή ακούγεται, με τη συχνότητα αν είναι ψηλή ή μπάσα και η χροιά ορίζει πως την ακούμε, αν η αίσθηση, που μας προκαλεί, είναι ευχάριστη, δυσάρεστη ή ουδέτερη. Η φωνή και τα χαρακτηριστικά της, αλλά κυρίως η συχνότητα, εξελίσσονται από την πρώτη ημέρα της ζωής μέχρι το τέλος της. Η εξέλιξη αυτή και οι προκαλούμενες αλλαγές σχετίζονται με τις ανατομικές και βιολογικές αλλαγές, που υφίσταται το σώμα κάθε ανθρώπου με την πάροδο του χρόνου, μας εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.
Ποιες είναι οι διαφορές στη φωνή ενός άντρα και μιας γυναίκας;
Οι γνήσιες φωνητικές χορδές των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, έχουν πολλές ομοιότητες και δύσκολα ξεχωρίζουμε την παιδική φωνή του αγοριού από τη φωνή του κοριτσιού, όσον αφορά την ένταση και την παραγόμενη συχνότητα. Σύμφωνα με τον ειδικό, κατά τη διάρκεια της εφηβείας και με την επίδραση των ορμονών του φύλου, παράλληλα με τις σωματικές αλλαγές (τριχοφυΐα, ύψος, βάρος), παρατηρούνται και αλλαγές στο μήκος των χορδών. Στις γυναίκες το μήκος αυξάνεται κατά 50% σε σχέση με τις παιδικές, ενώ στους άνδρες κατά 100%. Αυτό έχει άμεση συνέπεια στην παραγόμενη συχνότητα, και η γυναικεία φωνή είναι πιο «ψηλή» σε σχέση με πιο μπάσα ανδρική. Παράλληλα οι αλλαγές που συνοδεύουν την αλλαγή των πνευμόνων και των αντηχείων επηρεάζουν και την ένταση και τη χροιά.
Κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας παρατηρούνται αλλαγές στη φωνή της γυναίκας ανάλογα με τη φάση του μηνιαίου κύκλου της;
Ο λάρυγγας αποτελεί «όργανο στόχο» για τις γυναικείες ορμόνες, και επομένως κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου οι παρατηρούμενες αλλαγές στον λαρυγγικό βλεννογόνο επηρεάζουν άμεσα την γυναικεία φωνή, αν και αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό σε γυναίκες – επαγγελματίες φωνής. Ειδικά στις καλλιτέχνιδες οι 2 -3 ημέρες πριν την έμμηνη ρύση προκαλούν λόγω ενός μικρού οιδήματος μια θαμπάδα στη φωνή και μια απώλεια ευελιξίας στη χρήση της. Τα παλιά χρόνια οι τραγουδίστριες απαλλάσσονταν από τις υποχρεώσεις τους εκείνες τις «ιδιαίτερες» ημέρες, οι οποίες και ονομάζονταν “Grace days”. Αλλά και μετά την εμμηνόπαυση η φωνή αλλάζει, «βαραίνει» και χάνει κάποιες από τις ιδιότητες και τα χαρίσματά της.
Εάν αλλάζω τη φωνή μου συνεχόμενα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πώς επηρεάζονται οι φωνητικές χορδές μου;
Οι αλλαγές στη φωνή, εάν γίνονται με γνώση και τεχνική, δεν προκαλούν προβλήματα. Αν όμως δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση, μπορεί να προκληθεί φωνητικός τραυματισμός από την εξασκούμενη πίεση, με βλεννογονικές αλλοιώσεις (πολύποδες, κύστεις), που συχνά καθιστούν απαραίτητη τη χειρουργική παρέμβαση.
Είναι πιθανό αλλάζοντας συνεχώς τη φωνή μου να προκαλέσω μη αναστρέψιμη βλάβη στις φωνητικές χορδές μου;
Μη αναστρέψιμη μάλλον όχι, αν και κάθε χειρουργική ή φαρμακευτική παρέμβαση, προϋποθέτει μια αναπροσαρμογή του φωνητικού μοντέλου. Επομένως είναι εξίσου σημαντική η συνειδητοποίηση της φυσιολογίας του φωνητικού μηχανισμού και η αποφυγή των ίδιων λαθών στην καθημερινή χρήση της φωνής.
Εάν για κάποιο λόγο πρέπει να αλλάζω τη φωνή μου (λόγω επαγγέλματος κ.λπ.) πώς μπορώ να προστατεύσω τις φωνητικές χορδές;
Δύο είναι τα όπλα, που διαθέτουμε λέει ο κ. Λαμπρόπουλος: 1. Τήρηση φωνητικής υγιεινής (π.χ. καλή ενυδάτωση) και αποφυγή βλαπτικών για τη φωνή συνηθειών (π.χ. κάπνισμα). 2. Εκπαίδευση από ειδικούς φωνοθεραπευτές, που θα καθοδηγήσουν έναν επαγγελματία φωνής στην ασφαλή και προστατευμένη χρήση της φωνής, για όποιον σκοπό ή χρονική διάρκεια απαιτείται. Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, χειρουργο ΩΡΛ, φωνίατρο, Αλκυόνης 68 Π. Φάληρο – 2109845316
Διαβάστε επίσης
Το Ozark, με την τέταρτη σεζόν φτάνει στο τέλος του
Γιατί ο χορός είναι η feel good άσκηση που χρειαζόμασταν
Πηγή: savoirvilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.