Όλοι γνωρίζουμε μερικούς από τους συνήθεις τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να διαταράξει τη σωματική και ψυχική μας ευεξία – από στομαχικές διαταραχές μέχρι πονοκεφάλους και εξανθήματα.
Και καθώς προχωράμε σχεδόν στον τρίτο χρόνο μιας παγκόσμιας πανδημίας, ανακαλύπτουμε επίσης ότι το στρες μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στη στοματική και οδοντιατρική μας υγεία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μακροχρόνιο στρες σχετίζεται άμεσα με την κακή στοματική υγεία
Συγκεκριμένα, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αποδίδει τόσο καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι υπεύθυνη για την καταστολή της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οπότε, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, μειώνεται αυτόματα η φυσική ικανότητα του σώματος μας να αποκρούει τις βακτηριακές εισβολές. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από βακτηριακές λοιμώξεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά των βακτηρίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για φλεγμονές, όπως στα ούλα.
Επιπλέον όταν έχουμε στρες συχνά καταναλώνουμε περισσότερα γλυκά, κάτι που συμβάλλει στη φθορά των δοντιών. Αντίστοιχα, το βραδινό ποτήρι κρασί ενώ χαλαρώνεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη στοματική σου υγεία. Επιπλέον, τα αγχωμένα άτομα μπορεί να ξεχάσουν – ή να μην έχουν την ενέργεια – να βουρτσίσουν τα δόντια τους όσο συχνά χρειάζεται και να χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα. Και οι 2 συνήθειες αυτές είναι απαραίτητες για υγιή δόντια και ούλα.
Αν βρίσκεις τον εαυτό σου σε κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τις 5 πιο κοινές συνήθειες που μειώνουν τη στοματική μας υγεία.
Τρίξιμο των δοντιών
Γνωστός και ως βρουξισμός, το τρίξιμο των δοντιών είναι μια πολύ συχνή παρενέργεια του στρες. Μάλιστα, η πίεση στα δόντια και τα ούλα από το υπερβολικό τρίξιμο μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα αρνητικών συνεπειών. Οι πιο συχνές είναι υποχώρηση των ούλων και δημιουργία ουλικών θυλάκων, πόνος στη γνάθο, βλάβη στο σμάλτο και μη φυσιολογική φθορά των δοντιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει κάποιον να χάσει ή να σπάσει τα δόντια του.
Αν κι εσύ τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο μην ανησυχείς. Ο οδοντίατρος σου θα μπορέσει να το εντοπίσει αμέσως στο επόμενο ραντεβού σου και να προτείνει λύσεις. Κάποια παραδείγματα λύσεων είναι η χρήση προστατευτικού δοντιών ή στόματος τη νύχτα για περισσότερη προστασία των δοντιών.
TMJ & πόνος στις γνάθους
Μια άλλη παρενέργεια του βρουξισμού είναι ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές της κροταφογναθικής σας άρθρωσης (TMJ). Με πιο απλά λόγια, αυτή είναι η άρθρωση που βρίσκεται κάτω από το αυτί σου και βοηθά στην κίνηση του κάτω μέρος της γνάθου. Το άγχος μπορεί να σε κάνει να σφίγγεις το σαγόνι σου, εν αγνοία σου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το επαναλαμβανόμενο σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα από την ένταση και την πίεση. Ακόμη, η TMJ μπορεί να διαταράξει την ευθυγράμμιση των δοντιών και να κάνει το σμάλτο σου πιο ευαίσθητο.
Ουλίτιδα και άλλες παθήσεις των ούλων
Το άγχος δυσκολεύει την αποφυγή και την καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η ουλίτιδα, η οποία αποτελεί πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, η φλεγμονή των ούλων προκαλείται από συσσώρευση πλάκας. Μια ένδειξη είναι ότι τα ούλα είναι ερεθισμένα και τείνουν να αιμορραγούν εύκολα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή της χρήσης οδοντικού νήματος. Σε αυτό το στάδιο η βλάβη είναι αναστρέψιμη και τα δόντια συνήθως δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη.
Εάν, όμως, αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα. Αυτή, είναι μια πιο σοβαρή μορφή περιοδοντικής νόσου, όπου τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να απομακρύνονται από τα δόντια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών θυλάκων όπου συσσωρεύονται βακτήρια. Στη συνέχεια, η φλεγμονή και η εξάπλωση της πλάκας κάτω από τη γραμμή των ούλων οδηγούν σε απώλεια οστού και χαλάρωση ή μετατόπιση των δοντιών. Γι’ αυτό, αν βλέπεις τα ούλα σου ερεθισμένα ή να αιμορραγούν συχνά, κλείσε ένα ραντεβού στον οδοντίατρο σου για εξέταση. Έτσι κι αλλιώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
Δάγκωμα των νυχιών
Πολλοί άνθρωποι ”τρώνε” τα νύχια τους λόγω άγχους ή πλήξης. Ίσως και όλοι να έχουμε κάποτε περάσει αυτή τη φάση. Πέρα από τη διάβρωση των δοντιών, η κακή αυτή συνήθεια μπορεί σταδιακά να σπρώξει τα δόντια εκτός θέσης. Επιπλέον, το δάγκωμα των νυχιών είναι ένας σίγουρος τρόπος να μεταφέρεις μικρόβια από τα δάχτυλα στο στόμα σου.
Εν συνεχεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στοματικές λοιμώξεις και ιούς που μπορεί να επηρεάσουν και το υπόλοιπο σώμα. Ένας εύκολος τρόπος να μειώσεις το δάγκωμα των νυχιών, είναι ένα όμορφο και τακτικό μανικιούρ. Θα σ’ αρέσει τόσο πολύ που δε θα θες να δαγκώσεις τα νύχια σου και να το χαλάσεις!
Διαβάστε ακόμη:
Οι 5 βασικοί κανόνες περιποίησης του σώματος για να προετοιμαστείς για την άνοιξη
Το σατέν φόρεμα που πρωταγωνιστεί φέτος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.