Ανησυχία εμπνέει στην επιστημονική κοινότητα η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας από 40 έως 60 ετών, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Πάνω από το 30% των κρουσμάτων ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η μετατόπιση της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτή η αλλαγή σκηνικού είναι αξιοσημείωτη, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του συστήματος υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 70% φτάνοντας τις 129 εισαγωγές ημερησίως, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων αυτή τη στιγμή ξεπερνά τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.
«Ο λόγος εισιτηρίων εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι και είναι πάνω από ένα. Μέχρι στιγμής η αυξημένη ροή των ασθενών δε συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνώσεων», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών. «Καμία δικαιολογία για αναβολή για τον Σεπτέμβρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων 40-60 ετών είναι μόλις 65%, γεγονός που σημαίνει ότι 1 στους 3 είναι σε κίνδυνο να κολλήσει κορωνοϊό και να νοσήσει.
Αναφερομένη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, επισήμανε ότι το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθεί ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από 1%. «Μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη θετικότητας, έχει ανέλθει στο 3,4%, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ο εν λόγω δείκτης είναι σημαντικά υψηλότερος. Όπως είπε, αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό των τεστ, κυρίως rapid, στις δομές υγείας όπου την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν πάνω από 74.000 τεστ. Από την άλλη βέβαια, μειώθηκε ο αριθμός των σελφ τεστ και ο δείκτης θετικότητας τους διπλασιάστηκε στο 2,8% σημειώνοντας ότι 4-5 στα 10 κρούσματα εντοπίζονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.