O καθηγητής απάντησε στις ερωτήσεις του Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
Π.Τ.: Με αφορμή το συνέδριο του Economist με τίτλο “Greece’s agenda to combat cancer in a post COVID-19 world”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ (Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) και άλλων Ιατρικών Εταιρειών, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην μας εκπομπή τον Κωνσταντίνο Συρίγο, Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθυντή της Γ’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και να συζητήσουμε σχετικά. Ανησυχείτε για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς οι αριθμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνουν;
Κ.Σ. Δεν ανησυχώ, γιατί τα κρούσματα αυξάνουν αλλά είναι ήπια. Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται καν νοσηλεία. Όσο νοσούν άνθρωποι, η ανοσία της κοινότητας αυξάνει. Περισσότερο ανησυχώ για την επόμενη μέρα, όπως σωστά αναφέρατε κι εσείς στον πρόλογό σας. Ανησυχώ γιατί και στην Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκά, τα εθνικά συστήματα υγείας έχουν καταντήσει μονοθεματικά. Στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» προσπαθήσαμε 2 φορές να «ανοίξουμε» το νοσοκομείο σε όλα τα νοσήματα και να πάψει να είναι Covid και τις 2 φορές το αναστείλαμε. Νομίζω ότι καθυστερούμε αδικαιολόγητα. Υπάρχει μια φοβία που δεν δικαιολογείται και πρέπει να κοιτάμε την επόμενη ημέρα. Χάνουμε ζωές. Περισσότερες (ζωές) χάνουμε από non-Covid παθήσεις παρά από τον Covid.
Ακούστε απόσπασμα της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ FM 100,3:
Π.Τ.: Έχετε και εσείς την αίσθηση, ότι οι άλλες, οι non Covid νόσοι, οι άλλοι παθογενείς παράγοντες, σαν να υποτιμούνται, ακόμα και από εκείνους που τις έχουν, δηλαδή νοσηλείες πάνε πίσω, θεραπείες και εξετάσεις πάνε πίσω…
Κ.Σ.: Θα έλεγα κυρίως από εκείνους που νοσούν από κάποια πάθηση, καθώς φοβούνται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αλλά και οι υπηρεσίες υγείας έχουν «βολευτεί» με αυτή την κατάσταση. Πρέπει γρήγορα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γιατί τα άλλα νοσήματα δεν σταματούν. Οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος καθόλου δεν σταμάτησαν, αντίθετα, υπάρχουν, υπο-θεραπεύονται, υπο-διαγιγνώσκονται και μετά θα έχουμε ένα τσουνάμι νοσηρότητας που δεν θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.
Π.Τ.: Αυτή η συζήτηση (συνέδριο του Economist με τίτλο «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετα-covid κόσμο») για τον καρκίνο στη μετα-Covid εποχή, έχει επηρεαστεί και η διαχείρισή του από την πανδημία.
Κ.Σ.: Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Economist και είχε αναφορές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τι πρέπει να κάνουμε. Καταλήξαμε ότι χρειάζονται καλύτερα αρχεία πραγματικών δεδομένων και όχι μόνο τα δεδομένα των κλινικών μελετών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει φτιάξει ένα τέτοιο σύστημα και πρέπει να την ακολουθήσουμε κι εμείς, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, να ξέρουμε που πρέπει να ξοδέψουμε πόρους ώστε να πιάσουν τόπο και να ωφεληθούν οι ασθενείς.
Π.Τ.: Είναι αυτό που στα Αγγλικά λέγεται Real world Evidence, δηλαδή τα πραγματικά στοιχεία όχι μόνο οι κλινικές μελέτες.
Ιατρός: Οι κλινικές μελέτες είναι πολύ «δοκιμαστικός σωλήνα εργαστηρίου», δεν είναι η πραγματική ζωή. Δεν περιλαμβάνουν τους πραγματικούς αρρώστους αλλά τυποποιημένους αρρώστους «ιδανικούς». Συνήθως δεν είναι έτσι οι άνθρωποι, αφού (οι άνθρωποι) έχουν πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, όχι μόνο ένα, και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Βέβαια αυτό έχει και πολλά προβλήματα ηθικά, νομικά και πρακτικά. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από πριν για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρέπει η κοινωνία να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, γιατί μιλάμε για προσωπικά δεδομένα ανθρώπων.
Π.Τ.: Υπάρχει τέτοια καταγραφή σήμερα στην Ελλάδα;
Κ.Σ.: Υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες πολύ σημαντικές. Η ελληνική παθολογο-ανατομική εταιρία έχει κάνει ένα τέτοιο αρχείο. Εμείς, στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Ν. Σωτηρία κάναμε ένα αρχείο καταγραφής πραγματικών δεδομένων για τον καρκίνο του πνεύμονα, με μεγάλη επιτυχία, αλλά χρειάζεται εθνικό αρχείο καταγραφής και τέτοιο δεν έχουμε. Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουμε Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών.
Π.Τ.: Το βασικό είναι πολύ γρήγορα να πάψει το εθνικό σύστημα υγείας να είναι μόνο Covid και να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται μετά και νομίζω ότι θα έρθει με μορφή έξαρσης των άλλων ασθενειών που υποτιμήθηκαν αυτή τη 2ετία της πανδημίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.