Κλείσιμο

Μοζαμβίκη: Πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια

Η Μοζαμβίκη ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας στο έδαφός της, αφού ο ιός εντοπίστηκε σε ένα παιδί που ζει στη βορειοανατολική επαρχία Τέτε. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το δεύτερο εισαγόμενο κρούσμα του άγριου τύπου της πολιομυελίτιδας στη νότια Αφρική φέτος, μετά τον εντοπισμό ενός άλλου στο Μαλάουι τον Φεβρουάριο, αφορά ένα παιδί το οποίο άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα παράλυσης προς τα τέλη Μαρτίου, σημείωσε ο ΠΟΥ.

«Ο εντοπισμός ενός ακόμη κρούσματος του άγριου τύπου της πολιομυελίτιδας στην Αφρική προκαλεί μεγάλη ανησυχία (…) Αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός και πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί», τόνισε η Ματσχιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας εισέρχεται στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά η μόλυνση μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Η δραματική μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στις εντατικές εθνικές και διεθνείς εκστρατείες εμβολιασμού παιδιών και βρεφών.

Το κρούσμα στο Μαλάουι προκάλεσε ανησυχία διότι το 2020 η Αφρική είχε κηρυχθεί ελεύθερη του «άγριου» τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας, ο οποίος παραμένει ενδημικός μόνο σε δύο χώρες παγκοσμίως: το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το Πακιστάν συμπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2022 έναν χρόνο χωρίς κανένα κρούσμα της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον γονιδιακό έλεγχο που διενεργήθηκε στο κρούσμα της Μοζαμβίκης, αυτό φαίνεται να συνδέεται με το στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας που κυκλοφορούσε στην επαρχία Σιντχ του Πακιστάν το 2019 και το οποίο είχε εντοπιστεί και στο Μαλάουι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ