ΚΑΙΡΟΣ

Mοderna - Merc: Εμβόλιο με τεχνολογία mRNA μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα κατά 44%

Οι δυο εταιρείες ετοιμάζονται να περάσουν στη Φάση 3

Moderna και Merck ετοιμάζονται να περάσουν για πρώτη φορά στη Φάση 3 των δοκιμών ενός εμβολίου κατά του καρκίνου που βασίζεται σε τεχνολογία mRNA, αφού προηγούμενη μικρότερη μελέτη έδειξε ότι ενίσχυσε τις πιθανότητες των ασθενών να επιβιώσουν από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στοιχεία που δημοσίευσε η Moderna σήμερα Τρίτη έδειξαν ότι ένας συνδυασμός του πειραματικού εμβολίου κατά του καρκίνου που δημιούργησε η εταιρεία και του ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου Keytruda της Merck μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής μελανώματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 44% σε σύγκριση με τη θεραπεία όπου χρησιμοποιούνταν μόνο το Keytruda. 

Η τυχαιοποιημένη δοκιμή της φάσης 2 περιέλαβε 157 ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το μελάνωμα και τους παρακολούθησε για ένα χρόνο. Μερικοί συμμετέχοντες έλαβαν εννέα δόσεις του εμβολίου κατά του καρκίνου, με την κωδική ονομασία mRNA-4157/V940, μαζί με το Keytruda. Σε άλλους χορηγήθηκε μόνο Keytruda, η οποία είναι η τυπική θεραπεία για το μελάνωμα υψηλού κινδύνου.

Ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, είπε ότι τα αποτελέσματα ενθάρρυναν τη Merck και τη Moderna να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή περνώντας στη Φάση 3 που τείνουν να απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές πριν εγκρίνουν μια νέα θεραπεία.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων που επιτυγχάνουν σε μελέτες φάσης 2 αποτυγχάνουν στη συνέχεια στο επόμενο στάδιο των δοκιμών.

Οι εταιρείες θα δοκιμάσουν επίσης τον συνδυασμό σε άλλα είδη καρκίνου. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί σε πολλούς τύπους όγκων, όχι μόνο στο μελάνωμα», είπε ο Bancel σε συνέντευξή του.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εδώ και καιρό τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας mRNA - η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την επιτυχή ανάπτυξη εμβόλιο Covid-19.

Πηγή: skai.gr