Μηλόξιδο: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία

Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους

Το μηλόξιδο είναι ένα φυσικό προϊόν που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και για τη διαχείριση του βάρους. Το apple cider vinegar, όπως είναι διεθνώς γνωστό, προέρχεται από τον χυμό μήλου μέσω ζύμωσης των σακχάρων του με τη βοήθεια μικροοργανισμών, κυρίως βακτηρίων. Το κύριο συστατικό του είναι το οξικό οξύ, που του δίνει την χαρακτηριστική έντονη οσμή και γεύση. Εκτός από το οξικό οξύ, περιέχει επίσης μηλικό οξύ, προβιοτικά, ένζυμα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά συστατικά του μηλόξιδου βρίσκονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), η βιταμίνη C, καθώς και τα μέταλλα κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματος.

Οφέλη του Μηλόξιδου

Βελτίωση της πέψης
Περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορεί να ανακουφίσει την καούρα και τη δυσπεψία.

Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Το μηλόξιδο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην πρόληψη λοιμώξεων. Επίσης, είναι αποτελεσματικό για την απολύμανση και καθαριότητα των τροφίμων.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από γεύματα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, διευκολύνοντας τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Μείωση της όρεξης
Η κατανάλωση μικρής ποσότητας μηλόξιδου πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει την όρεξη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο πλήρης και μειώνοντας την κατανάλωση περιττών θερμίδων. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή φυσική δραστηριότητα, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και λίπους.

Ενίσχυση του μεταβολισμού
Η κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και συμβάλλοντας στη διαχείριση του βάρους.

Πώς να βάλετε το μηλόξιδο στην διατροφή σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσετε το μηλόξιδο εύκολα και ευχάριστα:

Σαλάτες
Χρησιμοποιήστε το ως ντρέσινγκ στις σαλάτες σας.

Νερό με μηλόξιδο
Ανακατέψτε μια κουταλιά σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το πριν από τα γεύματα.

Μαρινάδες
Χρησιμοποιήστε το ως βάση για μαρινάδες κρέατος ή λαχανικών.

Σάλτσες
Προσθέστε το σε σάλτσες για μια πιο όξινη γεύση.

Με αυτούς τους τρόπους, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του μηλόξιδου στην καθημερινή σας διατροφή.

Πηγή: WomenOnly.gr