Λεμφώματα Hodgkin. Ποια τα συμπτώματα, η πρόγνωση και τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους;

Ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «ΛΑΙΚΟ» θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 στην εκπομπή των Δ.Οικονόμου και Α.Παυλόπουλου για τα λεμφώματα μη Hodgkin. 

Όσα είπαν στη συνέντευξη 


Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση της αιματολογικής εταιρείας, φιλοξενούμε τον Καθηγητή Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «ΛΑΙΚΟ» , Κ.Θεόδωρο Βασιλακόπουλο για να μιλήσουμε για το Λέμφωμα Non Hodgkin.

Δ.Οικονόμου: Κύριε καθηγητά Καλημέρα!

Θ.Βασιλακόπουλος: Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ευκαιρία να ακουστούν πράγματα τα οποία συνήθως δεν ακούγονται στο ευρύτερο κοινό..

Δ.Οικονόμου: Τι είναι λοιπόν αυτό το λέμφωμα Non Hodgkin όπως λέγεται;

Θ.Βασιλακόπουλος: Πριν πούμε τι είναι το Non Hodgkin πρέπει να πούμε τι είναι τα λεμφώματα. Τα λεμφώματα είναι κακοήθειες του λεμφικού ιστού, δηλαδή είναι αυτό που κανονικά θα έπρεπε να υπονοείται από τον κόσμο στην καθομιλουμένη με τον όρο καρκίνος των λεμφαδένων. Στην πράξη βέβαια καρκίνος των λεμφαδένων σημαίνει να έχει κανείς κακοήθειες στους λεμφαδένες. Πολύ συχνά αυτό οφείλεται σε ένα καρκίνο οργάνου πνεύμονα ,μαστού, προστάτη οτιδήποτε που έχει κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες

Δ.Οικονόμου:  Δεν είναι πρωτογενής ο καρκίνος δηλαδή..

Θ.Βασιλακόπουλος: Το λέμφωμα είναι ο πρωτογενής καρκίνος των λεμφαδένων που αναπτύσσεται   στους  λεμφαδένες όχι υποχρεωτικά αδένων -μπορεί να είναι καρκίνος γενικευμένος. Βεβαίως εκτός από τους λεμφαδένες που είναι η κύρια εστία εκδήλωσης της νόσου ,μπορεί να πάθει και οποιαδήποτε άλλη δομή του ανθρωπίνου σώματος  και να προσομοιάζει με οποιαδήποτε ασθενειών.

Δ.Οικονόμου: Είναι πολύ κόσμος Κύριε Καθηγητά που πάσχει από αυτή την ασθένεια;

Θ.Βασιλακόπουλος: Ναι, είναι πολύς κόσμος που πάσχει διότι πολλοί γίνονται καλά και επομένως συνεχίσουν να έχουν την ετικέτα ότι έχουν λέμφωμα ενώ είναι καλά ή μπορεί να πηγαίνει πολύ αργά το λέμφωμα.

Δ.Οικονόμου: Δηλαδή τα συμπτώματα ποια είναι τώρα πως το καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχουμε κάτι τέτοιο;

Θ.Βασιλακόπουλος:  Να πούμε όμως ποια είναι η πιθανότητα να το πάθει κανείς..

Δ.Οικονόμου: Βεβαίως! 

Θ.Βασιλακόπουλος:  Λοιπόν καταρχήν τα λεμφώματα είναι 2 ειδών ,είναι το λέμφωμα Hodgkin και τα non Hodgkin –τα μη Hodgkin λεμφώματα

Α.Παυλόπουλος: Τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο;

Θ.Βασιλακόπουλος:  Το λέμφωμα Hodkin είναι ένα συγκεκριμένος τύπος λεμφώματος ο οποίος είναι καλά περιγεγραμμένος από τον προ προηγούμενο αιώνα,πριν του 1900 δηλαδή που κυρίως εμφανίζεται  στους λεμφαδένες και συνιστά συγκεκριμένη οντότητα. Ό,τι δεν έιναι Hodkin αλλά είναι λέμφωμα είναι μη Hodgkin λέμφωμα.Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι.

Α.Παυλόπουλος: Άρα και αχαρτογράφητο;

Θ.Βασιλακόπουλος:  Όχι τόσο αχαρτογράφητο είναι καλά ταξινομημένο, βεβαίως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

Α.Παυλόπουλος: Ποιο θεραπεύεται πιο εύκολα Κύριε Καθηγητά ;

Θ.Βασιλακόπουλος:  Δεν είναι θέμα ανταγωνισμού και τα 2 μπορούν να θεραπευτούν αλλά τα μη Hodgkin Λεμφώματα για να μιλήσουμε για το τι είναι και πώς θεραπεύεται και ποια είναι η πρόγνωση πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τον συγκεκριμένο υπότυπο. Και οι υπότυποι μπορεί να είναι και καμμιά 70αριά ας πούμε.Δηλαδή πρέπει να ξέρουμε γιατί μιλάμε δεν είναι απλά το μη Hodgkin λέμφωμα..

Δ.Οικονόμου: Δηλαδή ζώντας με αυτή την ασθένεια ή θεραπεύοντας τη μετά έχεις ποιότητα ζωής; Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής;

Θ.Βασιλακόπουλος:  Το προσδόκιμο ζωής πάλι εξαρτάται από τον ιστολογικό τύπο. Υπάρχουν λεμφώματα κυρίως τα λεμφώματα υψηλής κακοήθειας τα οποία αν αντιμετωπιστούν έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνουν οριστικά καλά.

Α.Παυλόπουλος:  Και πως αντιμετωπίζονται Κύριε Καθηγητά;

Θ.Βασιλακόπουλος: Αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία και συνήθως σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία με μονό κλασσικά δηλαδή αντισώματα τα οποία έχουν προκαλέσει επανάσταση την τελευταία 20ετία.

Δ.Οικονόμου: Οι εξετάσεις αίματος το διαγιγνώσκουν αυτό; Πως το βλέπεις ότι έχεις κάτι τέτοιο;

Θ.Βασιλακόπουλος: Όχι.. Εδώ  θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση..Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δώσουν στοιχεία για την διάγνωση μπορεί όμως και να μην δώσουν .Πολλοί ασθενείς με λέμφωμα δεν έχουν τίποτα στις εξετάσεις αίματος .Άλλοι έχουν ευρήματα τα οποία μπορεί να είναι από μη ειδικά μέχρι πολύ χαρακτηριστικά. Όμως δεν πρέπει να το συγχέουμε αυτό με το ότι υπάρχει προληπτική εξέταση – δεν υπάρχει δηλαδή κάποια εξέταση που να την κάνουμε για να προλάβουμε το να πάθουμε λέμφωμα.

Δ.Οικονόμου: Άρα θα έρθει και αυτό μια νύχτα ξαφνικά.. δεν το καταλαβαίνουμε πως θα έρθει..

Θ.Βασιλακόπουλος: Συνήθως έτσι έρχεται.. Συνήθως σε ένα ανύποπτο άνθρωπο, πιάνει έναν λεμφαδένα η μπορεί να έχει ένα παρατεταμένο πυρετό..

Α.Παυλόπουλος: Άντε να έρθει η ημέρα που θα βγείτε να μας πείτε ότι τα κερδίσαμε αυτά-Άντε να έρθει εκείνη η άγια μέρα..

Θ.Βασιλακόπουλος:  Η αλήθεια είναι ότι αυτή η άγια μέρα για τους περισσότερους ασθενείς έχει έρθει. Οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται καλά!

Δ.Οικονόμου: Αυτό είναι!

Θ.Βασιλακόπουλος:  Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν καλά..

Δ.Οικονόμου: Να είστε καλά Κύριε Καθηγητά! Καλή συνέχεια!

Θ.Βασιλακόπουλος: Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης