Προβληματισμός  για τις Απόκριες – Αναμένονται οι αποφάσεις  για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις 

Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για το γεγονός ότι παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και τα κρούσματα μετά την μεγάλη διασπορά του ιού που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον στην κοινότητα το προηγούμενο διάστημα, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό είναι ότι και την Τρίτη, ο αριθμός των θανάτων ήταν ξανά τριψήφιος, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι  καταγράφηκαν 108 θάνατοι και 22.889 νέες μολύνσεις. Η μείωση στους θανάτους που ανέμεναν οι ειδικοί από την προηγούμενη εβδομάδα, δυστυχώς, ακόμη, δεν διαφαίνεται. 

Σε αυτό το σκηνικό, έχει ξεκινήσει η συζήτηση αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι με τους εορτασμούς των Αποκριών, καθώς σε λιγότερο διάστημα από ένα μήνα, στις 7 Μαρτίου, είναι η Καθαρά Δευτέρα. Υπό το πρίσμα αυτό, η διεξαγωγή των καρναβαλιών και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τις επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Ορισμένοι ειδικοί πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι πρέπει να θυσιαστούν οι Αποκριές και τα καρναβάλια προκειμένου να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό τους. Στην αντίπερα όχθη, κάποιοι άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι με λίγα αλλά στοχευμένα μέτρα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας την ανάγκη για χρήση μάσκας, καθώς και την αποφυγή του συνωστισμού. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αν θα γίνουν φέτος οι Απόκριες και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε το γεγονός ότι υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό, όπως δήλωσε, ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.

Στο μεταξύ, το ιικό φορτίο κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν αυξημένο σε ορισμένες πόλεις οι οποίες μάλιστα,  κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.  Κάτι το οποίο, βέβαια, προκαλεί ανησυχία, τόσο στους ειδικούς όσο και στις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό και στις εν λόγω εκδηλώσεις, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού τους ζει από αυτές. 
Ειδικότερα, αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατέγραψαν οι εξής πόλεις:

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02/22, στην Πάτρα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+177%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 24-30/01/22. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται πως οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην τάση παρουσίας ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης με σταθερά όμως υψηλά επίπεδα αυτού δείχνουν τόσο την υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα όσο και την αστάθεια των κλιματικών συνθηκών που επηρεάζουν σημαντικά την επιβάρυνση των λυμάτων.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02//22, στην Ξάνθη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+7%) σε σχέση με την εβδομάδα 24-30/01/22.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+8%) σε σχέση με την εβδομάδα 24-30/01/22.
 

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02/22, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ρέθυμνο παρουσίασε μικρή αύξηση (+31%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 24-30/01/22.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr