Εξαιρετικά υψηλό είναι ακόμα το ιικό φορτίο, με τα ενεργά κρούσματα να αποτελούν το 2,5% του πληθυσμού, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πανδημικού κύματος:
1. Τα ενεργά κρούσματα αρχίζουν να αφορούν περισσότερο μεγαλύτερες ηλικίες. Η έξαρση της Όμικρον στην αρχή είχε χτυπήσει τους νεους, σήμερα όμως παρατηρείται μια μετακινηση προς τους μεγαλύτερους. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλλου, αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο.
2. Η διασπορά πλέον παρατηρείται εκτός μεγαλουπόλεων. Σημειώνεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ωστόσο, οι εισαγωγές δείχνουν να έχουν σταθεροποιητικές τάσεις και έτσι θα παραμείνουν για τις επόμενες 15 ημέρες. Σταθερός θα είναι και ο αριθμός των διασωληνώσεων για τις 2 επόμενες εβδομάδες.
Επίσης, δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών.
Η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι οι 6 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ από τους ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής πάνω από 85% είναι ανεμβολίαστοι.
Νόσηση από Όμικρον
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις για ηπιότερα συμπτώματα από τη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου.
Όσοι νόσησαν ήταν κυρίως νέοι σε ηλικία, γι’ αυτό και υπάρχει επιφυλακτικότητα για τη σοβαρότητα της νόσησης των μεγαλύτερων.
Τέλος, η καθηγήτρια ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει, διασπείρεται ακόμα και μάλιστα αποτελεί τα μισά περιστατικά στα νοσοκομεία, καθώς 1 στους 2 που κάνουν εισαγωγή νοσούν από Δέλτα.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.