Την ώρα που οι «σκληροί δείκτες» βρίσκονται ξανά στα ύψη με 106 θανάτους για δεύτερη συνεχή ημέρα, την Πέμπτη, 17.662 νέες μολύνσεις και 568 ασθενείς διασωληνωμένους, αχτίδα αισιοδοξίας αποτελούν τα νέα «όπλα» στη φαρέτρα των επιστημόνων για τη «μάχη» κατά της πανδημίας.
Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από την περασμένη Τετάρτη να χορηγούνται, όπως δήλωσε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αξία του εμβολίου της Novavax «για όσους φοβούνται το εμβόλιο mRNA και επιθυμούν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο».
Το εν λόγω σκεύασμα βέβαια, «ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο της ελληνικής εμβολιαστικής κάλυψης», γι' αυτό και δεν γνωρίζουμε προς ώρας, κατά πόσο κάποιος που έχει κάνει 2 δόσεις με εμβόλιο mRNA μπορεί να κάνει αναμνηστική δόση με το Novavax, άρα όλα θα συζητηθούν τη στιγμή που πρέπει, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Παπαευαγγέλου.
Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και αντιικά χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας, καθώς επίσης κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορωνοϊό, προσέθεσε.
Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνονται σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Σωτήρη Τσιόδρα, όπως υπογράμμισε η κα Παπαευαγγέλου, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500. Επιπροσθέτως, τις επόμενες εβδομάδες, ναι μεν, αναμένεται ότι θα πέσουν οι «σκληροί δείκτες», αλλά η διασπορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και κατά συνέπεια, η όποια χαλάρωση, όταν αποφασιστεί, θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους.
Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των χαπιών Pfizer και Merck, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής πάνω από 300 αιτήσεις και ήδη έχουν αρχίσουν να παραδίδονται κατ’ οίκον στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια. Αν και η θεραπεία δεν έχει ακόμα λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, χρησιμοποιείται εκτάκτως στην Ελλάδα με ευθύνη των ασθενών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το χάπι μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.