ΚΑΙΡΟΣ

Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Όμικρον

«Τα κρούσματα είναι σταθερά αλλά ψηλά και τα νοσοκομεία πιέζονται», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας. 

Αφού αναφέρθηκε στα σημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις στην χώρα μας, η ίδια τόνισε ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, που διασωληνώνονται και καταλήγουν είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σημειώνοντας την ανάγκη εμβολιασμού και με τις τρεις δόσεις. 

Παράλληλα, επισήμανε την σημασία της τήρησης των μέτρων προσταστίας κατά του κορωνοιού. «Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις 8 χώρες της ΕΕ, όπου και διαπιστώθηκε βελτίωση όσον αφορά την πορεία της πανδημίας κορωνοιού, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, είναι προφανές πως το κύμα της Όμικρον μπήκε σε τροχιά συρρίκνωσης, κάτι που θα φανεί αναμένεται στην πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες. 

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η συρρίκνωση εντούτοις με βάση την πορεία της πανδημίας και σε προηγούμενα κύματα αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε ένα πλατό.

Περιμένουμε κάμψη στην πίεση του συστήματος υγείας κυρίως λόγω του εμβολιασμού, συνόψισε.

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας στης Ελλάδας παραμένει υψηλή με κάποιες μικρές τάσεις υποχώρησης και αποσυμπίεσης.

Ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ δείχνει μια μικρή μείωση της τάξης του 5%.

Μικρή μείωση της τάξης του 7% δείχνουν οι νέες ενώ επιταχύνονται τα εξιτήρια (τάξη του 6%).

Το σοζύγιο εξιτηρίων-εισιτηρίων, μειώθηκε σε επίπεδα 1,2%, ενώ έχουν διατεθεί 97 εκατομμύρια σελφ τεστ σε πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση η επίταση της διασποράς παραμένει σε υψηλά επίπεδα 38 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιδεινώσει την επιδημιολογική τους κατάσταση και  επιδείνωση πάνω από 30% είχαμε σε 22 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής καταγράφηκαν συνολικά 339 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,58 εκατομμύρια θάνατοι σε όλον τον κόσμο.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας  με 3 εκατ. νέες διαγνώσεις. 

Παράλληλα, παρατηρούνται 7 % περισσότεροι ασθενείς να χάνουν την ζωή τους εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, επιδεινώνεται η επιδημία στην Ευρώπη καθώς αυξήθηκαν οι θάνατοι για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες γύρω στο 2%.

Η αύξηση στους θανάτους υπολογίζεται στο 24% και αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική επιδείνωση.


 

Πηγή: skai.gr