ΚΑΙΡΟΣ

Καινοτόμες τεχνικές έρχονται για να «αλλάξουν το τοπίο» στη χειρουργική

Πλέον όλες οι επεμβάσεις για την ογκολογία του παχέος εντέρου, και όχι μόνο, γίνονται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά με δυνατότητα οι ασθενείς να κινητοποιούνται πολύ γρήγορα

Οι καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται πλέον στη γενική χειρουργική, στην βαριατρική , στην ουρολογία, στην ορθοπαιδική χειρουργική και στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν μεταξύ χειρουργών του Ιατρικού Διαβαλκανικού και διακεκριμένων συναδέλφων τους -μελών του Grey Turner Surgical Society του Λονδίνου-, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα "Meeting of the Grey Turner Surgical Society, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το βρετανικό Club χειρουργικής Grey Turner. μία ομάδα 12 χειρουργών από το Λονδίνο διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό. Εχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για όλες τις καινοτόμες τεχνικές σε διάφορες ειδικότητες της γενικής χειρουργικής και είχαμε τη χαρά να ακούσουμε παρουσιάσεις από χειρουργούς του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Αναφερθήκαμε σε διάφορες καινοτόμες τεχνικές της χειρουργικής κυρίως στην χρήση των ρομποτικών πλατφορμών και της πλατφόρμας Da Vinci που χρησιμοποιούμε συστηματικά πλέον στο Ιατρικό Διαβαλκανικό αλλά μιλήσαμε και για ρομποτικές τεχνικές στην ορθοπαιδική χειρουργική ή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης με χειρουργικές πλατφόρμες που έχουμε τη χαρά να χρησιμοποιούμε συστηματικά στο Κέντρο μας. Πέρα βέβαια από την αυστηρά επιστημονική συζήτηση και παρουσίαση μιλήσαμε με τους Βρετανούς χειρουργούς και για τον ρόλο well being των χειρουργών στη σημερινή κοινωνία. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εντακτικά την τελευταία διετία και απασχολεί πολύ και στο οποίο αναφέρθηκαν Βρετανοί συνάδελφοι» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, εξειδικευμένος στη χειρουργική του παχέος εντέρου, χειρουργός Μάνος Πραματευτάκης

Λαπαροσκοπικά και ρομποτικά πλέον η χειρουργική του παχέος εντέρου

Ο κ Πραματευτάκης επισήμανε ότι η χειρουργική του παχέος εντέρου έχει αναπτυχθεί ως υποειδίκευση αρκετά την τελευταία 20ετία, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικότερα σε μικρότερες ή σε νεότερες ηλικίες. Σημείωσε δε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος και στον άντρα και στη γυναίκα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού.

«Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Πλέον όλες οι επεμβάσεις για την ογκολογία του παχέος εντέρου, και όχι μόνο, γίνονται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά με δυνατότητα οι ασθενείς να κινητοποιούνται πολύ γρήγορα αλλά και να φεύγουν από το νοσοκομείο μέσα σε δυο-τρεις μέρες από το χειρουργείο, πράγμα το οποίο είναι το σημαντικότερο τόσο για τους ίδιους για να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή αλλά και για τους υποψηφίους για μετεγχειρητική θεραπεία για να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται» επισήμανε ο κ.Πραγματευτάκης.

Η επέμβαση ΜοLEP για την υπερπλασία του προστάτη

«Η υπερπλασία προστάτη είναι μία πάθηση την οποία αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών. Όταν η πάθηση αυτή φτάσει στο σημείο να χρειάζεται χειρουργική λύση εκεί η τεχνολογία πλέον παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και κυρίως η επέμβαση ΜοLEP η οποία διενεργείται με το καλύτερο λέιζερ που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, το Moses. Η επέμβαση συνίσταται στην εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση αυτού του λέιζερ και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών. Μας βοηθάει στο να ξεπεράσουμε προβλήματα, όπως η αιμορραγία. Χρησιμοποιείται στα μεγάλα αδενώματα τα οποία παλιότερα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση και στο τέλος ο ασθενής εντός μίας ημέρας, πολλές φορές και την ίδια μέρα, μπορεί να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Είναι πολύ μεγάλη εξέλιξη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας για τη δουλειά που κάνουμε για τον ασθενή» επισήμανε o ουρολόγος, διευθυντής της Β Οuρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ανδρέας Ανδρέου.

Λαπαροσκοπικά και ρομποτικά πλέον και οι βαριατρικές επεμβάσεις

Στις εξελίξεις στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική αναφέρθηκε ο βαριατρικός χειρουργός του Ιατρικού Διαβαλκανικού,Ηλίας Σδράλης.

Ο κ. Σδράλης σημείωσε ότι η Κλινική Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών του Ιατρικό Διαβαλκανικού έχει πιστοποιηθεί ως Κλινική Αριστείας στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική ενώ ο ίδιος έχει πιστοποιηθεί ως χειρουργός αριστείας στο συγκεκριμένο τομέα.

«Προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν την άριστη προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών, την πολύ σωστή βάσει πρωτοκόλλων και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, μετεγχειρητική παρακολούθηση και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους. Προσφέρουμε νέες τεχνολογίες, νέες μεθόδους, ακολουθούμε πρωτόκολλα έρευνας, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς πάνω στο κομμάτι της βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής. Οι μέθοδοι αυτοί βασίζονται σε βασικές αρχές που ήδη γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή συνεχώς τα δεδομένα εξελίσσονται, υπάρχουν επεμβάσεις που έχουν φύγει από το προσκήνιο, που υιοθετούνταν παλαιότερα, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας ή επιπλοκών οι οποίες εμφανίζονταν στους ασθενείς. Έχουμε υιοθετήσει νεότερες μεθόδους υπολογίζοντας δεδομένα με βάση την ανατομία των ασθενών και με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, ούτως ώστε να προσφέρουμε χειρουργική θεραπεία και νέες μεθόδους τροποποιημένες ως προς τη βάση των παλαιότερων, που έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, αλλά θα προφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς όμως τις επιπλοκές που είχαν οι παλαιότερες βαριατρικές επεμβάσεις» ανέφερε ο κ Σδράλης.

Παράλληλα επισήμανε ότι πλέον όλα τα βαριατρικά χειρουργεία πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά. «Το ρομποτικό στην παρούσα φάση ως προς τη βαριατρική χειρουργική υστερεί λιγάκι ως προς την τεχνική υποδομή, διότι έχει αρκετά μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις λόγω μεγέθους των ασθενών και συνεπώς των αντίστοιχων διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι βραχίονες ενός ρομποτικού χειρουργείου, αλλά σ’ αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως είμαστε σε συνεχή εξέλιξη για την προσαρμογή αυτών των απαιτήσεων και της τεχνολογίας γι’ αυτά τα δεδομένα. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, η τεχνολογία και η υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού και του Ιατρικού Διαβαλκανικού είναι σαφής, έντονη και μας βοηθά ώστε να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας ασφαλέστερα» πρόσθεσε ο κ. Σδράλης

Ο Paul Leeder, χειρουργός στο Derby της Μεγάλης Βρετανίας, επίτιμος γραμματέας του GreyTurner Surgical Society από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι τιμή να είμαι εδώ προσκεκλημένος σ’ αυτήν την 73η ετήσια συνάντηση της χειρουργικής μας ομάδας. Ξεκινήσαμε πρώτη φορά ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε μία ομάδα χειρουργών από το Ηνωμένο Βασίλειο που συναντήθηκαν για να βελτιώσουν την εκπαίδευση και την εξάσκηση στη χειρουργική. Επισκεπτόμαστε κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο για να μοιραστούμε ιδέες και να βελτιώσουμε τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών σε όλους τους τομείς της γενικής χειρουργικής».

Η ομάδα των 15 Βρετανών Χειρουργών, μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει επεμβάσεις λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στις υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης από τους εξειδικευμένους ιατρούς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ