ΚΑΙΡΟΣ

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και σε καμία περίπτωση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Μετά από μια σχετικά ήπια περίοδο με μικρά ποσοστά μετάδοσης,  το τελευταίο διάστημα, έχει παρουσιαστεί έξαρση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ως «κόκκινες» περιοχές στις οποίες  έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό περιλαμβάνονται οικισμοί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και συγκεκριμένα οι δήμοι Νέστου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Λαρισαίων, Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και  αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας- Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ,  Δημήτρη Παρασκευή ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, καθώς «πρόκειται για έναν ιό ο οποίος έχει καθαρά εποχικό χαρακτήρα και εμφανίζεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου με αναμενόμενη  κορύφωση περί τα μέσα  Αυγούστου».

Όπως εξήγησε, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και σε καμία περίπτωση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 20% όσων νοσήσουν θα εμφανίσουν  ήπια συμπτώματα, ενώ μόλις το 1% ενδέχεται να νοσήσει σοβαρά με κίνδυνο ακόμα και την απώλεια  ζωής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι  οι ευπαθείς ομάδες,  οι ανοσοκατασταλμένοι, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι αντιμετωπίζουν  χρόνια νοσήματα.

Και μπορεί ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου να είναι μικρός, ωστόσο, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΥ «είναι σημαντικό να ενημερώνεται η κοινότητα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ώστε να έχουμε τον μικρότερο δυνατό αριθμό συνανθρώπων μας που θα νοσήσουν ή και ενδεχομένως θα καταλήξουν».

Μεταξύ  άλλων, υπογράμμισε ότι τα  προληπτικά μέτρα αφορούν τη χρήση εντομοαπωθητικών και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως να χρησιμοποιούμε κατάλληλες σίτες προστασίας ενώ προέτρεψε όσους έχουν  κήπους, να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχουν στάσιμα ύδατα όπου παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση κουνουπιών.

«Για τον γενικό πληθυσμό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αρκεί -πέρα από τους ψεκασμούς-να έχουμε στο μυαλό μας τα κατάλληλα προληπτικά και ατομικά μέτρα και να τα τηρούμε», συμπλήρωσε.
 

Πηγή: skai.gr