Κλείσιμο

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μυστηριώδες κυττάρο στον άνθρωπο- Σε τι χρησιμεύει

Είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που πρωτοεμφανίζεται στη μήτρα υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το livescience, αυτά τα μυστηριώδη κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα Β-1, έγιναν αντιληπτά για πρώτη φορά σε ποντίκια τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 στο The Journal of Immunology. 

Εμφανίζονται κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των ποντικών, όσο ακόμη βρίσκονται στην μήτρα και παράγουν διάφορα αντισώματα όταν ενεργοποιηθούν. 

Μερικά από αυτά τα αντισώματα κολλάνε στα κύτταρα του ίδιου του ποντικιού και βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών ή έτοιμων να νεκρωθούν κυττάρων από το σώμα. 

Τα ενεργοποιημένα κύτταρα Β-1 παράγουν επίσης αντισώματα που δρουν ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι παθογόνων, όπως ιούς και βακτήρια.

Τα κύτταρα αυτά εμφανίζονται νωρίς στην ανάπτυξη των ποντικιών, μέσα στη μήτρα, και παράγουν διάφορα αντισώματα όταν ενεργοποιούνται. Κάποια από αυτά προσκολλώνται στα κύτταρα του ποντικιού και βοηθούν στην εκκαθάριση νεκρών και ημιθανών κυττάρων από το σώμα. Τα ενεργοποιημένα κύτταρα Β-1 επίσης παράγουν αντισώματα που λειτουργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα παθογόνα, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Μετά την ανακάλυψη των κυττάρων Β-1 στα ποντίκια, ερευνητές ανέφεραν το 2011 πως είχαν βρει αντίστοιχα κύτταρα σε ανθρώπους, μα τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν αποδεκτά ως ατράνταχτες αποδείξεις.

Τώρα,  νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Science, επισημαίνει ατράνταχτα στοιχεία πως τα κύτταρα Β-1 εμφανίζονται και κατά την πρώιμη ανθρώπινη ανάπτυξη, εντός του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. 

«Νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο σαφή δεδομένα ως τώρα για το ότι οι άνθρωποι φέρουν επίσης κύτταρα Β-1», είπε η Δρ. Νικόλ Μπάουμγκαρθ, καθηγήτρια στο UC Davis Center for Immunology and Infectious Diseases, που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Στη θεωρία, αυτά τα κύτταρα ίσως παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη, και μελετώντας τα περαιτέρω οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντίληψη τους ως προς το πώς μοιάζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα στον άνθρωπο, είπε στο Live Science η Μπάουμγκαρθ.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε μαζί με τρεις άλλες που έγιναν πρόσφατα από την κοινοπραξία Human Cell Atlas (HCA)- ένα διεθνές γκρουπ με αντικείμενο τη θέση, λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα. Μαζί, οι τέσσερις μελέτες, που δημοσιεύτηκαν όλες στο Science στις 12 Μαΐου, περιλαμβάνουν αναλύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπινων κυττάρων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 500 ξεχωριστούς τύπους κυττάρων με δείγματα από πάνω από 30 διαφορετικούς ιστούς.

Πηγή: LIVE SCIENCE