ΚΑΙΡΟΣ

Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι τα παιδιά για να γίνουν ψηλά χρειάζονται αγάπη, ελπίδα και ευτυχία

«Το να μην λαμβάνουμε αγάπη από το περιβάλλον μας προκαλεί στρες που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή μας», δήλωσε ο ανθρωπολόγος Barry Bogin - Σε ποιες χώρες βρίσκονται οι ψηλότεροι και οι κοντύτεροι άνθρωποι

Το ύψος όπως γνωρίζουμε καθορίοζεται από τα γονίδια, τη διατροφή και την άσκηση, ωστόσο ένας Ανθρωπολόγος ισχυρίζεται πως τα παιδιά προκειμένου να ψηλώσουν χρειάζονται επίσης αγάπη, ελπίδα και ευτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η DailyMail, ο καθηγητής Barry Bogin, βιολογικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Loughborough, ισχυρίζεται ότι η συναισθηματική ευημερία ενός νεαρού ατόμου είναι κρίσιμη για την πρόληψη της καθυστερημένης ανάπτυξης.

«Το να μην λαμβάνουμε αγάπη από το περιβάλλον μας και να μην έχουμε ελπίδα για το μέλλον προκαλεί «τοξικό συναισθηματικό στρες» που μπορεί να βλάψει το σώμα, «συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που εμποδίζουν την ανάπτυξη και το ύψος», ισχυρίζεται ο καθηγητής.

«Το ανθρώπινο είδος απαιτεί ισχυρούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς, δηλαδή αγάπη, μεταξύ νεότερων και ηλικιωμένων (και μάλιστα) μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών», πρόσθεσε. «Όλα τα παραπάνω απαιτούνται για την προώθηση σχεδόν όλων των βιολογικών λειτουργιών, όπως η πέψη, η απορρόφηση των τροφίμων στο σώμα, ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα και μια συνολική θετική στάση για τη ζωή».

Οι πιο κοντοί άνθρωποι στη Γουατεμάλα -  Οι άνδρες μόλις 1,63

Ο καθηγητής Barry Bogin, ο οποίος μελετά πώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι για σχεδόν πέντε δεκαετίες, είπε ότι χώρες όπως η Γουατεμάλα, όπου οι πολίτες ζουν σε αβεβαιότητα, πολιτική αναταραχή και εκτίθενται στη βία, έχουν μερικούς από τους πιο κοντούς ανθρώπους στον κόσμο.

Ο μέσος άνδρας από τη Γουατεμάλα έχει ύψος περίπου 1.63, ενώ η μέση γυναίκα φτάνει το 1.49.

Ο καθηγητής, δήλωσε επίσης πως, η Ολλανδία –η οποία έχει τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο με άντρες κατά μέσο όρο περίπου 1.83 και γυναίκες 1.69 cm– έχουν πολιτικές που υποστηρίζουν την κοινωνική φροντίδα και ασφάλεια των πολιτών της.

«Αν δεν έχεις ασφάλεια, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ανησυχείς για το μέλλον, δεν μπορείς να ελπίζεις και αυτό είναι κάτι που οδηγεί σε χρόνιο τοξικό στρες και επομένως σε ''μπλοκάρισμα'' των ορμονών που προάγουν τη σωματική ανάπτυξη», δήλωσε στην DailyMail.

Ως μέρος της ανασκόπησής του, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiological Anthropology, ο καθηγητής Bogin ανέλυσε τα ιστορικά αρχεία ύψους που εκτείνονται σχεδόν δύο αιώνες από το 1800 έως τη δεκαετία του 1990.

Πηγή: dailymail