ΚΑΙΡΟΣ

Γκάγκα: Αρχές Απριλίου έρχεται το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα - Περίπου 100 παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό

«Στις αρχές Απριλίου έρχεται το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα» ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. 

Επανέλαβε δε ότι στις 21 Φεβρουαρίου θα παραλάβουμε 168.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε τις 474.000.  

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι στις αρχές Μαρτίου η χώρα μας θα παραλάβει νέα αντιικά χάπια και από άλλη εταιρεία, καθώς και φάρμακα που κάνουν προφύλαξη.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των χαπιών Pfizer και Merck, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής πάνω από 300 αιτήσεις και ήδη έχουν αρχίσουν να παραδίδονται στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια. 

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, τόνισε ότι δεν είναι ακόμα ελεγχόμενη, καθώς οι δείκτες κινούνται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. 

Παπαευαγγέλου:Το 88% των νέων εισαγωγών αφορά περιστατικά με Όμικρον-Νοσηλεύονται περίπου 90-100 παιδιά

«Το 88% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή Όμικρον, σχεδόν το 80% των νοσηλευομένων είναι άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών», τόνισε η παιδίατρος Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει στα 90-100

Για την εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία τόνισε ότι υπάρχει μια ήπια αποκλιμάκωση αλλά αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες αλλά και ΜΕΘ. Ανέφερε ότι τα περιστατικά με Δέλτα στα νοσοκομεία αντικαθίστανται από αυτά της Όμικρον.

Έκανε επίσης λόγο για έναν υψηλό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, που υπολογίζονται στα  140.000, ένω αύξηση στη διασπορά  παρατηρείται σε Θράκη Νησιά Β.Αγαίου και Δωδεκάνησα.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταλήγουν σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό τόνισε πως είναι ανεμβολίαστοι.

«Διαφαίνεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πίεση στο ΕΣΥ θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες θα βελτιωθούν», σημείωσε.

Παράλληλα ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων στο ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης, τόνισε ότι ακόμα είναι νωρίς για τέτοιου είδους αποφάσεις:

Αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ για τα επόμενα βήματα ενόψει της αποκλιμάκωσης. Από τη μια βλέπουμε ότι με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη διασπορά. Έχουμε καιρό ακόμα για να δούμε 2-3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα. Βλέπουμε βέβαια αρκετές χώρες να χαλαρώνουν.  Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια ζυγαριά και να δούμε τα υπερ και τα κατά. Να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Έχει ξεκινήσει μια άτυπη συζήτηση αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή κουβέντα και να ωριμάσουν οι σκέψεις μας.

Σε ερώτηση για τους λόγους που μαίνεται η πίεση στο σύστημα υγείας εξήγησε πως είναι λογικό να καθυστερεί ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση της ότι σύντομα θα σημειωθεί αποσυμπίεση:

«Δεν είναι περίεργο που αργεί να αποσυμπιεστεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Να μην ξεχνάμε ότι οι εισαγωγές πριν λίγες εβδομάδες που έχουν μακρύ χρόνο νοσηλείας. Επίσης τα ανεμβολίαστα άτομα ηλικίας άνω των 60 έχουν πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Οι νοσηλείες με Όμικρον έχουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Άρα σε συνδυασμό  με το χαμηλότερο αριθμό εισαγωγών, νομίζουμε ότι θα οδηγηθούμε αποσυμπίεση». 

Μαγιορκίνης: Αβέβαιο το πόσο θα διαρκέσει η σταθεροποίηση της διασποράς στην Ελλάδα

Η διασπορά της Όμικρον σταθεροποιήθηκε σε υψηλό πλατό. Η επιδημία πιθανώς φτάνει στο αποκορύφωμα της παγκοσμίως ωστόσο πάρχει αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει η σταθεροποίηση στην Ελλάδα και πότε θα μπούμε σε διαδικασία ύφεσης παγκοσμίως,τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας παρόλα αυτά περιμένουμε αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Και αυτή την εβδομάδα πάνω από 70% των νεκρών με τον ιό, είναι ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής εξήγησε πως όσο πολίτες που δυνητικά ανήκουν στις ομάδες με τα χαρακτηριστικά ασθενών που βλέπουμε να χάνουν την ζωή τους, ανθίστανται του εμβολιασμού δεν προβλέπεται σημαντική μείωση στην θνητότητα και ειδικά για τους ηλικιωμένους καμία παραλλαγή δεν είναι τελείως αθώα. Μάλιστα, ακόμη κι αν περάσαν μια φορά τον ιό, δεν θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς πιστεύοντας πως θα ξαναπεράσουν τον ιό ελαφρά.

"Το πιο πιθανό είναι ότι μια από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα".

"Καλούμε όλους τους εμβολιασμένους να τηρούν τον εμβολιασμό απαρέγκλιτα" συνόψισε ο καθηγητής.

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία ΕΟΔΥ, είχαμε μικρή αύξηση της τάξης του 10% σε θανάτους και νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. 

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με σχετική σταθεροποίηση σε εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ υποχώρησε περί το 10%. 

Για τα σελφ τέστ είπε πως έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 104 εκατ. συσκευές σε περίπου 7.8 εκατ. πολίτες. Κάθε πολίτης έχει κάνει περίπου 10 φορές τεστ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Μια στις 4 ή 5 διαγνώσεις μάλιστα προήλθαν από θετικό σελφ τεστ.

Στην Ευρώπη η διασπορά σταθεροποιείται καθώς μόλις 2% είναι η αύξηση σε διαγνώσεις ενώ 4% περισσότεροι είναι οι νεκροί.

Η επίταση της διασποράς δείχνει σαφή σημεία υποχώρησης με 22 από τις 47 χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι μολύνσεις παγκοσμίως από τον ιό υπολογίζονται σε 385% εκατ. ενώ οι θάνατοι με κορωνοιό υπολογίζονται σε 5,7 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση μειώθηκαν κατά 10% οι νέες διαγνώσεις. Μάλιστα, δήλωσε πως παρατηρείται πρώτη φορά μείωση μετά την αύξηση της όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr