ΚΑΙΡΟΣ

Ειδική Μονάδα για εγκεφαλικά στο «Παπανικολάου» - Τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Τα εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί αρκεί να αναγνωριστεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παθαίνουν κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια από αυτούς δεν επιζούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ), η οποία έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη των ΑΕΕ. 

Τα εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί αρκεί να αναγνωριστεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Ειδική Μονάδα για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αναμένεται να αποκτήσει το 2023 η Γ' Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδιασμό.

Στη Μονάδα αυτή θα γίνεται στενή παρακολούθηση των ασθενών από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με χρήση μόνιτορς τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία ήδη έχουν παραγγελθεί, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Γ' Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Κάζης.

Για τις ανάγκες της Μονάδας έχει ήδη διαμορφωθεί ένας θάλαμος πέντε κλινών, στις τρεις από τις οποίες θα γίνονται οι θρομβολύσεις στα περιστατικά Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Έχουν παραγγελθεί μόνιτορς, οπότε πλέον οι θρομβολύσεις θα γίνονται στη Νευρολογική Κλινική και όχι στη ΜΕΘ, όπως τις κάναμε μέχρι τώρα. Εκτός αν υπάρχει κάποιο περιστατικό που είναι βαρύ. Η Μονάδα αυτή είναι κάτι ανάμεσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, είναι αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν "Stroke Unit" και που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Περιμένουμε να έρθουν τα μόνιτορς που παραγγείλαμε για να μπορέσει να λειτουργήσει το 2023» σημείωσε ο κ. Κάζης.

Να σημειωθεί ότι στη Γ' Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ διενεργείται η οξεία παρέμβαση με ενδοφλέβια θρομβόλυση για την αντιμετώπιση του Ισχαιμικού ΑΕΕ από το 2013, ενώ λειτουργεί Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο ειδικά για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, όπου παρακολουθούνται ασθενείς που υποβάλλονται σε θρομβόλυση κατά τη νοσηλεία στην Κλινική, ασθενείς με χρόνιες αγγειακές εγκεφαλικές νόσους καθώς και σύνθετα περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και διεπιστημονικής προσέγγισης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη των ΑΕΕ, η Γ' Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» σημειώνει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής με έμφαση στην άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και στη σωστή μεσογειακή διατροφή αποτελεί σημαντικό όπλο στη πρόληψη. Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων και η κλήση για επείγουσα βοήθεια και νοσοκομειακή περίθαλψη συνιστούν τα δύο βασικά στοιχεία που ορίζονται ως «πολύτιμος χρόνος» για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, καθώς κάθε λεπτό μετράει.

Τι είναι το ΑΕΕ και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

Ο όρος εγκεφαλικό σημαίνει μία ξαφνική διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαίνει, όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος αγγειακής αιτιολογίας, που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο).

Σύμφωνα με οδηγίες από το έντυπο που εκδόθηκε ως κοινή δράση της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, είναι σημαντικό για τον καθένα:

1. Να γνωρίζει και να ελέγχει τους προσωπικούς του «παράγοντες κινδύνου»: την πίεση, το σάκχαρο, την χοληστερίνη.

2. Να επισκέπτεται τον ιατρό του. Να ελέγχει περιοδικά την καρδιά του.

3. Να κάνει καθημερινή σωματική άσκηση και να αθλείται τακτικά.

4. Να ακολουθεί ένα πλάνο υγιεινής διατροφής και να μην είναι παχύσαρκος

5. Να περιορίζει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει.

6. Να αποφεύγει το κάπνισμα. Αν είναι καπνιστής/καπνίστρια να συμβουλευτεί άμεσα έναν ειδικό για να τον βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα.

7. Να μάθει πώς να αναγνωρίζει τα προειδοποιητικά σημάδια ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προειδοποιητικά σημάδια ενός ΑΕΕ

Ενδέχεται να παθαίνετε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εάν ξαφνικά αισθανθείτε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

   * Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά σε μία πλευρά του σώματος

   * Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, ή στην κατανόηση ομιλίας

   * Ξαφνική απώλεια ή «σκοτείνιασμα» της όρασης από το ένα ή και από τα δύο μάτια, ή διπλωπία («να τα βλέπει διπλά»)

   * Ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ή ξαφνικό χάσιμο ισορροπίας

   * Ξαφνικός ίλιγγος

   * Ξαφνικός αδικαιολόγητος ισχυρός πονοκέφαλος που έρχεται απότομα

Διαβάστε ακόμα: Νέα έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Να θυμόμαστε:

   * Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.

   * Πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο και ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

   * Ο χαμένος χρόνος ισοδυναμεί με χαμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Η ευκαιρία να θεραπευτεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι περιορισμένη, αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Αν πιστεύετε ότι εσείς ή ένα άλλο άτομο δίπλα σας παθαίνει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αμέσως:

   * Καλέστε το 166

   * Πηγαίνετε στο κοντινότερο νοσοκομείο

Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σε λίγα λεπτά, ο ασθενής χρειάζεται άμεσα συμβουλή και εξέταση ιατρού γιατί κάποια από τα επεισόδια υποχωρούν πράγματι μόνα τους και γρήγορα. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται «παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια» και συνήθως είναι προειδοποιητικά για ένα επόμενο εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ