Ανοσία που θα διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα χρόνο φαίνεται ότι θα έχουν όσοι νόσησαν από Covid-19 και εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) ενώ διαφαίνεται η αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Αυτό προκύπτει από εκτιμήσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης που μόλις δημοσιεύθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών της Ιατρικής του ΑΠΘ και του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 252 συμμετεχόντων οι οποίοι εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer. Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδεικτικά διατήρησης των αντισωμάτων που δημιουργούνται από το εμβόλιο BNT162b2 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Φαίνεται ότι είναι σημαντικά πιο αργή η μείωση των τίτλων αντισωμάτων στους εμβολιασμένους που νόσησαν προηγουμένως και μάλιστα το όφελος που έχουν είναι ισοδύναμο με το όφελος που θα έχει μία τρίτη δόση σε όσους δεν νόσησαν.
Στη διάρκεια της μελέτης παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό οι τίτλοι αντισωμάτων στους 252 συμμετέχοντες . Φάνηκε ότι οι τιμές των τίτλων αντισωμάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την τιμή που είχαν 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά είχαν μειωθεί κατά 94% σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, στο 99% των δειγμάτων οι τίτλοι αντισωμάτων ξεπέρασαν το όριο οροθετικότητας των 50 AU/ml. οι τίτλοι αντισωμάτων των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, οι τίτλοι σημείωσαν μείωση από 10000 σε 1000 εντός έξι μηνών, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε 4 μήνες μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Τα προγνωστικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι στα άτομα με θετικό ιστορικό λοίμωξης που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πιθανότατα θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση στους τίτλους αντισωμάτων τους σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ένα χρόνο μετά την ανοσοποίηση.
Ερευνητές της μελέτης ήταν η Κωνσταντίνα Κοντοπούλου Διευθύντρια Μικροβιολογικού του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ο Χρήστος Νάκας καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και οι Α.Αϊνατζόγλου, Γ. Γκουντή και Χ. Κατσιούλης. Τη μελέτη συντόνισε ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.