Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να ανακαλύψουν ένα νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ένα θανατηφόρο είδος σουπερ-βακτηρίου
Η Τεχνητή Νοημοσύνη βοήθησε να περιοριστούν χιλιάδες πιθανές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στο εργαστήριο.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό, πειραματικό αντιβιοτικό που ονομάζεται abaucin, το οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα πριν χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το BBC.
Οι ερευνητές στον Καναδά και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δύναμη να επιταχύνει μαζικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Σταματώντας τα σουπερ - βακτήρια
Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη νέων φαρμάκων εδώ και δεκαετίες και τα βακτήρια γίνονται πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς αναπτύσσουν αντοχή σε αυτά που έχουμε.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από λοιμώξεις που αντιστέκονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα από τα πιο προβληματικά είδη βακτηρίων - το Acinetobacter baumannii , το οποίο μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει πνευμονία.
Μπορεί να μην είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ένα από τα τρία υπερμικροβακτήρια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ως «κρίσιμη» απειλή.
Το συγκεκριμένο, υπερβακτήριο είναι σε θέση να αποφύγει πολλά αντιβιοτικά και αποτελεί πρόβλημα σε νοσοκομεία και οίκους φροντίδας, όπου μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και ιατρικό εξοπλισμό.
Τεχνητή νοημοσύνη
Για να ανακαλύψουν ένα νέο αντιβιοτικό, οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να εκπαιδεύσουν το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Πήραν χιλιάδες φάρμακα όπου ήταν γνωστή η ακριβής χημική δομή και τα δοκίμασαν χειροκίνητα στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποιο θα μπορούσε να το επιβραδύνει ή να το σκοτώσει.
Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτήθηκαν στη Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μπορεί να μάθει τα χημικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στο προβληματικό βακτήριο.
Στη συνέχεια, η Τεχνητή Νοημοσύνη απελευθερώθηκε σε μια λίστα 6.680 ενώσεων των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη. Τα αποτελέσματα - που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology - έδειξαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να δημιουργήσει μια σύντομη λίστα.
Οι ερευνητές εξέτασαν 240 αντιβιοτικά στο εργαστήριο και βρήκαν εννέα πιθανά. Ένα από αυτά ήταν το απίστευτα ισχυρό αντιβιοτικό abaucin.
Το επόμενο βήμα είναι η τελειοποίηση του φαρμάκου στο εργαστήριο και στη συνέχεια η εκτέλεση κλινικών δοκιμών.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα πρώτα αντιβιοτικά Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούν να είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση έως το 2030.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.