5 βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την υψηλή χοληστερόλη

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις.

Αν έχεις διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, μην ανησυχείς! Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου για να βελτιώσεις τα επίπεδα της χοληστερόλης σου και να προάγεις την υγεία της καρδιάς σου. Ακολουθούν 5 απλά βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα την κατάσταση.

1. Δώσε έμφαση στη διατροφή σου

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της χοληστερόλης. Προτίμησε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά και όσπρια. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Μείωσε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά, όπως τα τηγανητά φαγητά, τα επεξεργασμένα σνακ και τα λιπαρά κρέατα. Αντικατάστησέ τα με υγιή λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται σε αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

2. Τακτική άσκηση

Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για τη γενική σου υγεία, αλλά και για την μείωση της χοληστερόλης. Προσπάθησε να ενσωματώσεις τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η τακτική άσκηση βοηθάει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

3. Σταμάτα το κάπνισμα

Αν είσαι καπνίστρια, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τα επίπεδα της χοληστερόλης σου. Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Μόλις σταματήσεις το κάπνισμα, θα δεις βελτίωση στην υγεία σου και στο επίπεδο της χοληστερόλης σου.

4. Προσπάθησε να ελέγξεις το βάρος σου

Αν έχεις περιττά κιλά, η απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους (περίπου 5-10% του συνολικού σου βάρους) μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Επικεντρώσου σε μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση για να πετύχεις και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος.

5. Ρύθμισε την πρόσληψη αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αν πίνεις αλκοόλ, κάνε το με μέτρο. Για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει έως και μία ποτήρι αλκοόλ την ημέρα, ενώ για τους άνδρες έως δύο ποτήρια την ημέρα. Μείωσε την κατανάλωση και παρακολούθησε την επίδραση στη χοληστερόλη σου.

Ακολουθώντας αυτά τα πέντε βήματα, μπορείς να κάνεις σημαντική διαφορά στην υγεία σου και να βοηθήσεις στη μείωση της χοληστερόλης σου. Μην ξεχνάς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να προσαρμόσεις τη στρατηγική σου όπως χρειάζεται. Με μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου και την υγεία της καρδιάς σου.

Πηγή: womenonly