Συγκεκριμένα, ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι η μάχη για το όνομα έχει χαθεί και ακριβώς το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι μάλλον μπορεί να κερδηθεί ακόμα.
Το 84% των πολιτών τάσσεται υπέρ του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η γειτονική χώρα εμμείνει στη στάση της. Το 69% πάντως πιστεύει ότι η ΠΓΔΜ συνιστά μικρή απειλή για την Ελλάδα.
Παράλληλα, το 43% αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Τη συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" απορρίπτει το 86% έναντι του 9% που θεωρεί ότι τέτοια ονομασία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Εν τω μεταξύ, νέο συλλαλητήριο - απάντηση στη "σκληρή" όπως χαρακτηρίζεται από το Σκοπιανό τύπο στάση της Ελληνικής κυβέρνησης οργανώνουν μέλη του κυβερνητικού κόμματος της ΠΓΔΜ την επόμενη εβδομάδα.
Οι τίτλοι των μεγαλύτερων εφημερίδων των Σκοπίων το Σάββατο είναι χαρακτηριστικοί: "Ο Νίμιτς διαπραγματεύεται ο Καραμανλής απειλεί" λεει η Ντνέβνικ.
Η Ουτρίνσκυ επίσης λεει "Οξείες απειλές Καραμανλή για το όνομα. Η πιο σκληρή ομιλία του Καραμανλή για το θέμα της ονομασίας", ενώ η Βρέμε "η Μακεδονία υπερασπίζεται το όνομα και η Ελλάδα υπερασπίζεται το βέτο".
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα προβληματισμό προκαλούν οι δύο κινητοποιήσεις της προσεχούς Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη που οργανώνουν ΛΑΟΣ και Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Η κυβέρνηση συνιστά χαμηλούς τόνους ενώ ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι χρήσιμη η συμμετοχή στελεχών και μελών του κόμματος.
Κατά των συλλαλητηρίων τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας φόβο ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα δώσουν το λάθος μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι επικρατεί φανατισμός για το θέμα του ονόματος στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα συλλαλητήρια δεν θα είναι μαζικά αν και θα σταθμίσει την συμμετοχή του κόσμου σε αυτά στις όποιες επιλογές της.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.