ΚΑΙΡΟΣ

ΥΠΕΠΘ και ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ για το μάθημα θρησκευτικών: Σκοταδιστικές απόψεις

Σφοδρά πυρά κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαπέλυσαν ο υπουργός Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργείας Νίκου Φίλη.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφού εκφράζει την ενόχλησή του, καθώς «πληροφορήθηκε από επιλεκτικές διαρροές την απόφαση», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους. Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων».

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων. Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας» τονίζεται στην αναμοίνωση.

Το υπουργείο, τέλος, ενημερώνει ότι θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση.

«Σκοταδιστικές απόψεις»

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου καλεί το υπουργείο Παιδείας «να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».

«Σφραγίδα της Εκκλήσίας στα θρησκευτικά» 

«Τα βιβλία των θρησκευτικών πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της Εκκλησίας», είχε δήλωσε πάντως προ μηνός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφερόμενος στο μάθημα.

O Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε προς την ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Παιδείας την πρόβλεψη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αρμοδιότητα της Συνόδου της Εκκλησίας να ελέγχει τα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ως προς το δογματικό τους περιεχόμενο κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.

Πηγή: skai.gr