Ελεύθερες αφέθηκαν οι δύο ιδιοκτήτριες της «Αγ. Σκέπης» όπως και ο γενικός γιατρός με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών καθώς έγιναν δεκτά τα σχετικά αιτήματα για άρση της προσωρινής κράτησης που είχαν υποβάλει ενώ στις 8 Αυγούστου αποφυλακίζεται και ο ψυχίατρος, με την συμπλήρωση 18 μηνών που είναι εξάλλου το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
Μάνα και κόρη, αφέθηκαν ελεύθερες με τον όρο να μην πλησιάζουν την δομή ενώ ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να απέχει από κάθε ιατρική πράξη.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για 32 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις ενώ πριν λίγες μέρες, το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης απάλλαξε τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διατηρώντας τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί το επόμενο φθινόπωρο στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου και όχι σε Εφετείο Κακουργημάτων.
Στο μεταξύ, η αποφυλάκιση των βασικών κατηγορουμένων σε συνδυασμό με την αφαίρεση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, προκαλεί ανησυχία στους μάρτυρες (συγγενείς θυμάτων αλλά και πρώην εργαζόμενους) οι οποίοι δεν εμπίπτουν πλέον στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για τους μάρτυρες σε υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων.
Την ίδια ώρα η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και χωρίς μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση διεξάγεται έρευνα για τρεις ακόμα υποθέσεις.
Τις πιθανές απάτες και την πιθανή υφαρπαγή ακινήτων από ηλικιωμένους που εισήχθησαν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται στην δομή.
Η υπόθεση των παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων με πιθανή τέλεση απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Το πλημμέλημα με τους 25 κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία, πλαστά πιστοποιητικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Χανίων έχει προχωρήσει σε αναστολή της πονικής διαδικασίας για τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την υπόθεση «Αγία Σκέπη» μέχρι να τελεσιδικίσει το κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης που θα εξετάσει τις συνθήκες θανάτου των ηλικιωμένων μέσα στη δομή.
Το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ότι επειδή υπάρχει άμεση εξάρτηση μεταξύ των δύο ποινικών δικών, είναι ουσιαστικά αναγκαστική από την ποινική δικονομία η αναστολή της δίκης χαμηλότερου βαθμού για να προηγηθεί η απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου.
Η υπεράσπιση του γενικού γιατρού
Τη Δευτέρα ο γενικός γιατρός δια του συνηγόρου του πρόκειται να αιτηθεί τροποποίηση των περιοριστικών όρων που αφορούν την απαγόρευση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και άρση δέσμευσης των τραπεζικών του λογαρισμών που είχε διαταχθεί από την αρχή ώστε να αναζητηθούν πιθανά στοιχεία που θα παρέπεμπαν σε παράνομο πλουτισμό.
Σε επικοινωνία με το zarpanews.gr o συνήγορος υπεράσπισης του γενικού γιατρού, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, διευκρινίζει για τον εντολέα του τα εξής:
Η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε ως αστήρικτη και νομικά απαράδεκτη και εξαλείφθηκε καθώς δεν υπήρχε δικαστικό προηγούμενο
Σε βάρος του γενικού γιατρού δεν εκκρεμεί κανείς έλεγχος για παράνομες συνταγογραφές.
Η μόνη εμπλοκή του γενικού γιατρού στην υπόθεση αφορά τα πιστοποιητικά θανάτου.
Από τον οικονομικό έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του γιατρού δεν διαπιστώθηκε το παραμικρό σε σχέση με παράνομο πλουτισμό.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην δίκη για τα πλημμελήματα, είναι ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης ο νυν αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής. Είναι ακόμα οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής (μητέρα και κόρη) και ο γενικός γιατρός και υπηρεσιακοί, εργαζόμενοι στην διεύθυνση δημόσιας υγείας της ΠΕ Χανίων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.