Μετ' εμποδίων, αν και με αυξημένη παραγωγή, ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, με καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα, η συγκομιδή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής.
Μπορεί οι 160.000 και πλέον τόνοι που συγκεντρώθηκαν να ικανοποίησαν τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά η έλλειψη εργατών γης σε ποσοστό άνω του 30%, δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον.
Έτσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ζητήματα όπως το κόστος παραγωγής, η τιμή παραγωγού και ο καιρός μονοπωλούσαν τις συζητήσεις των ελαιοπαραγωγών στο νομό, πλέον το νούμερο ένα ερώτημα σε όλες τις κουβέντες τους είναι εάν θα καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές, όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, στη Χαλκιδική.
Η έλλειψη εργατών γης καθυστέρησε τη συγκομιδή ελιάς όπως αναφέρει ο κ. Ανοιξάς, επισημαίνοντας πως πέραν του σημαντικά μειωμένου αριθμού των εργατών γης, «πολλοί εξ αυτών δεν ήταν "έμπειρα χέρια", με αποτέλεσμα το μάζεμα να γίνεται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το μεροκάματο για έναν εργάτη γης κυμάνθηκε στην περίοδο της συγκομιδής στα 3-4,5 ευρώ ανά τελάρο, όταν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 2,5 ευρώ/τελάρο. «Οσοι εξασφάλισαν ικανά εργατικά χέρια, τα πλήρωσαν και χρυσάφι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανοιξάς.
«Ένας ικανός εργάτης, λοιπόν, που μαζεύει περί τις 40 κλούβες με ελιά Χαλκιδικής ημερησίως, εξασφάλιζε μεροκάματο 120 ευρώ», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η πλειονότητα των εργατών γης που πάτησαν πόδι φέτος στη Χαλκιδική δεν μάζευε πάνω από 15 κλούβες. «Πέραν τον Αλβανών εργατών γης, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς που απαιτούνται», εξηγεί, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης.
Η απουσία μεγάλου αριθμού μετακλητών εργατών γης φέτος μόνο από τον νομό Χαλκιδικής είχε ως αποτέλεσμα «απώλεια εσόδων άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το κράτος», σύμφωνα με τον κ. Ανοιξά. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΟΕΠΕΛ βρίσκεται σε συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα που θα «φέρει πάλι πίσω στην Ελλάδα, τα έμπειρα εργατικά χέρια που έφυγαν σε Ιταλία και Ισπανία».
Μάλιστα, ο κ. Ανοιξάς επισημαίνει πως σε συζητήσεις που είχε ο ίδιος στη γειτονική Αλβανία με εργάτες γης, του εκμυστηρεύτηκαν πως προτιμούν να έρχονται για δουλειά στην Ελλάδα, αλλά είναι τα γραφειοκρατικά ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τους αναγκάζουν να πάνε για δουλειά σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Καλή χρονιά η φετινή - Αγωνία για την επόμενη λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Οι 160.000 τόνοι επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής το 2022 ικανοποιούν τους ελαιοπαραγωγούς, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης, επισημαίνοντας πως το 2021 οι καλλιεργητές έχασαν το 80% της παραγωγής τους λόγω ακαρπίας. Από το σύνολο της φετινής παραγωγής, ποσοστό έως και 20% πήγε για λάδι, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, ο οποίος τόνισε ότι η μέση τιμή παραγωγού ήταν στα 1,05 ευρώ/κιλό, με την πρώτη κατηγορία να πληρώνεται 1,20 ευρώ/κιλό. «Θα έπρεπε να μας δώσουν την τιμή που ζητούσαμε (1,30 ευρώ/κιλό), δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής καταγράφηκε αυξημένο έως και 150 ευρώ/στρέμμα, από τα 600 ευρώ/στρέμμα που ήταν το 2021, λόγω της διεθνούς συγκυρίας».
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μισαηλίδης, «κουτσά-στραβά βγήκε και η ελαιοκομική χρονιά του 2022, αλλά ανησυχούμε έντονα για το τι θα γίνει την επόμενη» καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή, «δεν αφήνουν τα ελαιόδεντρα να ξεκουραστούν, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα μας δώσουν την παραγωγή που πήραμε, αλλά φοβόμαστε ότι θα είναι και εξαιρετικά μειωμένη. Παρακαλάμε για κρύο!».
Στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν πάνω από 100 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 170.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 200.000 τόνους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.