Την προσωρινή απαγόρευση, για προληπτικούς λόγους, χρήσης τμήματος της παραλίας της Νικήτης για κολύμβηση αποφάσισε η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, καθώς, μετά από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των θαλασσίων υδάτων ήταν εκτός ορίων γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για κολύμπι.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την απαγόρευση χρήσης της παραλίας αφορά ένα μήκος ακτογραμμής 100 μέτρων εκατέρωθεν της εκβολής του ρέματος, στο οποίο διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Νικήτης και ελήφθη εξαιτίας «συνεχούς απορροής επιβαρυμένων νερών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή».
Το σχετικό έγγραφο της αντιπεριφέρειας έχει ήδη κοινοποιηθεί στον δήμο Σιθωνίας ο οποίος καλείται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να αναρτήσει πινακίδες με την ένδειξη «Απαγορεύεται η κολύμβηση» στο συγκεκριμένο τμήμα, ενώ έχει ενημερωθεί το Λιμενικό Σώμα για την επιτήρηση της απαγόρευσης.
Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, δήλωσε στη Voria.gr, ότι η απόφαση, αν και δύσκολη, καθώς η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη, κρίθηκε αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα προέκυψε από μια δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Νικήτης. «Παρενέβη η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, έκανε αρχικά μια πρώτη δειγματοληψία από τις εκβολές του βιολογικού και απέστειλε έγγραφο προς την Διεύθυνση Υγείας όπου στις 9 Αυγούστου ο επόπτης έκανε και αυτός τη δειγματοληψία από τη θαλάσσια περιοχή, δηλαδή τον κολυμβητικό χώρο. Τα αποτελέσματα βγήκαν μετά στις 16-17 Αυγούστου και μετά από 3-4 ημέρες και μόλις αντιληφθήκαμε ότι τα όρια είναι πάνω των επιτρεπόμενων, αποφασίσαμε να προβούμε σε προσωρινή άρση της κολύμβησης και να στείλουμε τη σχετική οδηγία προς τον δήμο. Αυτός είναι αρμόδιος για να πάρει τα κατάλληλα μέτρα».
Η κ. Ζωγράφου αναφέρει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν νέες δειγματοληψίες γιατί, όπως σημειώνει, «κατά τα λεγόμενα του δήμου έχουν γίνει διορθωτικές ενέργειες στον βιολογικό καθαρισμό, από τη φάση της δυσλειτουργίας έως σήμερα. Θα το παρακολουθούμε. Είναι ένα τμήμα 100 μέτρων, μιας μικρής περιοχής, δεξιά του λιμένα, εκεί στην εκβολή του βιολογικού».
Επισημαίνει, δε, ότι εφόσον από τις επαναληπτικές δειγματοληψίες τα νερά κριθούν κατάλληλα θα αρθεί και η απαγόρευση.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή ταλανίζεται από τα προβλήματα στον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος κατασκευάστηκε λίγο πριν το 2000. Ωστόσο, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, δεν κατασκευάστηκε με προδιαγραφές τέτοιες ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερο όγκο λυμάτων. Με την ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή και τους χιλιάδες επισκέπτες η εγκατάσταση άρχισε να παρουσιάζει δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να προκαλούνται σχεδόν κάθε χρόνο μια σειρά από προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, ανέφερε στη Voria.gr ότι το πρόβλημα στον βιολογικό προέκυψε από την υπερφόρτωση τον Αύγουστο του υδροβικού φορτίου και επισήμανε ότι «οι διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ μάς τσάκισαν. Κάθε τόσο είχαμε διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το πρόβλημα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι από εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη, θα ληφθούν νέα δείγματα και εκτιμά ότι με τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει στον βιολογικό καθαρισμό, το πρόβλημα θα λυθεί.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.