ΚΑΙΡΟΣ

Βουλή: «Πράσινο φως» στο διορισμό Τζιλιβάκη στη θέση του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας

Υπέρ του διορισμού του Γεωργίου Τζιλιβάκη, στη θέση του (πρώτου) διοικητή της νέας ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τάχθηκε η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να διατυπώνουν θετική γνώμη, αλλά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται αρνητικά.

Τη βεβαιότητά του για την επιτυχία του κ. Τζιβιλάκη εξέφρασε ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική του γνώση (νομική), την 30χρονη εμπειρία του στη διοίκηση μεγάλων ομάδων εργαζομένων και κυρίως στη διαχείριση στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων.

Απαντώντας μάλιστα σε παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησαν το αδιάβλητο της επιλογής, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο κ. Τζιλιβάκης δεν είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ, δεν χρησιμοποίησε καμία γνωριμία για να πείσει για την επιλογή του, ούτε επιβλήθηκε από τον ίδιο ή άλλο υπουργό της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στην κριτική ότι, λόγω του εργασιακού του παρελθόντος, θα τασσόταν υπέρ των επιχειρηματιών και όχι υπέρ των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μπορεί να μην γράφονται κάποια πράγματα στα βιογραφικά, αλλά ο κ. Τζιλιβάκης έχει φύγει από εταιρείες, ακριβώς επειδή δεν δέχθηκε πιέσεις των «αφεντικών».

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κριτική τόσο για τη διαδικασία επιλογής του κ. Τζιλιβάκη όσο και για την νομοθετική «υποβάθμιση» της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση, άσκησε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατατάχθηκε έκτος με βάση τα προσόντα του, τέταρτος μετά από τη συνέντευξη και παρά ταύτα επελέγη από τον κ. Χατζηδάκη, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου για τον κ. Τζιβιλάκη.

Αλλά και ο Παύλος Πολάκης, επικαλούμενος επιστολή του συνυποψηφίου του κ. Τζιβελέκη, Γ. Καταπόδη -«κουμπάρου του Άδ. Γεωργιάδη» ρώτησε εάν «σπρώχθηκε» από τον κ. Χατζηδάκη ή από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα, είπε ο κ. Πολάκης, κάνοντας λόγο για «πολιτική επιλογή».

«Είναι κολλητός σας ο κ. Γεραπετρίτης; Παίζετε μπάλα μαζί;» ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος τον κ. Τζιλιβάκη, με τον δεύτερο να απαντά: «Δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου…».

«Απορριπτική» ήταν η ψήφος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Χάρη Καστανίδη, που ζήτησε από τον υπουργό τους λόγους που δεν επέλεξε έναν εκ των τριών υποψηφίων που προηγούντο του κ. Τζιλιβάκη.

Οι περγαμηνές του νέου διοικητή ήταν ότι συνέβαλλε στη μείωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που εργαζόταν, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Στην καταγγελία συνυποψήφιου του κ. Τζιλιβάκη για επιλογή «αρεστών- προεπιλεγμένων» αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

Τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 μίλησε για πρόβλημα «προσχηματικών διαδικασιών» ενώ επανέλαβε τη θέση για μη αποκοπή της Επιθεώρησης Εργασίας από το υπουργείο Εργασίας.

Η απάντηση Τζιλιβάκη

Την έκπληξή του για όσα ακούστηκαν ότι είναι ευνοούμενος του ΣΕΒ, του Μαξίμου κλπ, εξέφρασε ο κ. Τζιλιβάκης.

«Επί 31 χρόνια στη σταδιοδρομία μου, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν σήκωσε κάποιος το τηλέφωνο και ουδείς δοκίμασε να επηρεάσει κάποιον για την επιλογή μου. Είναι θέμα επαγγελματικής αξιοπρέπειας, να προχωρώ με το βιογραφικό και την αξία μου. Έχω αποχωρήσει από εταιρείες επειδή δεν ήμουν αρεστός σε διοικήσεις και ιδιοκτησίες. Αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς απέναντι σε διοικήσεις/ιδιοκτησίες και εργαζομένους. Ό,τι είναι ανήθικο και παράνομο δεν το υλοποιώ» είπε ο κ. Τζιλιβάκης.

Τόνισε μάλιστα ότι το όραμά του για την ανεξάρτητη αρχή είναι, «μέσα από την εφαρμογή του νόμου, να υποστηριχθεί ο αδύναμος, δηλαδή τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο εργοδότης που λειτουργεί σύννομα, και έτσι να συμβάλουμε σε περαιτέρω βελτίωση της Δημοκρατίας στον τόπο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, επανέλαβε ότι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής θωρακίζει τους ελέγχους στον χώρο της εργασίας από τη δυνατότητα κυβερνητικών παρεμβάσεων που επέτρεπε η προηγούμενη κατάσταση, σημειώνοντας ότι έως τώρα ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας τοποθετείτο από τον εκάστοτε υπουργό, ενώ τώρα επιλέγεται με διαγωνιστική διαδικασία και εγκρίνεται από τη Βουλή: Από τους 23 υποψήφιους, η αρχική επιτροπή αξιολόγησης (με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ) προέκρινε 4, και η επόμενη επιτροπή διοίκησης μου έστειλε δύο εξ αυτών, ενώ, ως υπουργός, επέλεξα τον κ. Τζιβιλάκη.

Ο συνυποψήφιος, τον οποίο ανέφεραν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν ήταν ανάμεσα στα δύο τελικά ονόματα που προτάθηκαν, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και αναρωτήθηκε: Έχει ο υπουργός δικαίωμα να επιλέγει τον έναν από τους δύο ή είναι περιορισμένης ευθύνης; Τόνισε, δε, ότι ακολούθησε μια διαδικασία που προβλέπει ο ελληνικός νόμος, η οποία ακολουθείται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή στελεχών. Για όσα ακούστηκαν για τον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν συζήτησε μαζί του το θέμα, «ούτε ένα δευτερόλεπτο».

Όσα αντιφατικά λέτε, αποτελούν μια μεγάλη πολιτική χορηγία για εμάς, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πηγή: skai.gr