ΚΑΙΡΟΣ

Άνοιξε και λειτουργεί η ΒΙΠΕ Λάρισας: Και ο στρατός στην επιχείρηση αποκομιδής των νεκρών ζώων

«Η ΒΙΠΕ έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης - Με ειδικές στολές η αποκομιδή

Με τη συνδρομή του στρατού διεξάγεται από σήμερα η αποκομιδή των νεκρών ζώων στην περιοχή της Θεσσαλίας, την ίδια στιγμή που άνοιξε και λειτουργεί η ΒΙΠΕ Λάρισας, επιταχύοντας τη διαδικασία καύσης και μειώνοντας αισθητά τις πιθανότητες εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών στην ευρύτερη περιοχή μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Την εμπλοκή του στρατού στην επιχείρηση αποκομιδής των ζώων ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: 

Καλησπέρα και από μένα. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη το ότι από χθες το μεσημέρι, χάρη στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να λειτουργήσει η μονάδα στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων, από σήμερα συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να πω ότι το παράδειγμά τους πρέπει να ακολουθήσουν και οι Δήμοι της περιοχής. Κατανοούμε τις δυσκολίες που έχουν, ιδιαιτέρως οι μικροί δήμοι. Αλλά η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών.

Όλοι, μα όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση οφείλουμε να συμβάλουμε, γιατί όλοι αποτελούμε τμήμα αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Επίσης, θέλω να παρακαλέσω όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι λέμε και τι γράφουμε όσον αφορά ειδικά θέματα δημόσιας υγείας.

Η Κυβέρνηση με την μέγιστη υπευθυνότητα φροντίζει πρώτα απ’ όλα για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό συμβάλλουν πιστοποιημένοι οργανισμοί και ινστιτούτα εγνωσμένου κύρους με τα οποία συνεργαζόμαστε. Ο εντυπωσιασμός για χάρη της δημοσιότητας μπορεί να προκαλέσει πανικό και αυτό είναι πολλαπλώς επιζήμιο και επιλήψιμο, κυρίως όμως δεν συνάδει με την προσπάθεια μιας κοινωνίας που έχει πληγεί να ανατάξει δυνάμεις και να ξαναβρεί το ταχύτερο δυνατόν τους ρυθμούς με τους οποίους κινείτο πριν τη φονική καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα νεκρά ζώα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

-     Αιγοπρόβατα: 61.786

-     Βοοειδή: 5.306

-     Χοιρινά: 19.355

-     Πτηνά: 123.810

Φυσικά, παραμένει ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Έτσι λοιπόν έχουμε:

-    Για τα αιγοπρόβατα, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς, έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 27.436 νεκρά ζώα

-    Για τα χοιρινά, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 10.103 νεκρά ζώα

-    Για τα βοοειδή, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 44 νεκρά ζώα

-    Για τα πτηνά, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 25.400 νεκρά ζώα

Μετά την ενεργοποίηση, μόλις χθες, του κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.

Θυμίζω τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ: 2410 23 19 38, 2410 23 19 29, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ καθημερινά.

Παρά ταύτα διαπιστώσαμε καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων και για τη διευκόλυνση των παραγωγών μας έδωσα οδηγίες στον ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με τους ανταποκριτές του, ώστε να γίνονται δεκτές ακόμα και χειρόγραφες δηλώσεις, αρκεί να αναγράφουν οι παραγωγοί το ΑΦΜ τους και το τηλέφωνό τους. Οι χειρόγραφες αυτές δηλώσεις θα καταχωρηθούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του οργανισμού στο πληροφοριακό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, μέχρι αυτή την ώρα, με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Στρατού έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Η μεταφορά των ζωοτροφών γίνεται με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Οι κτηνοτρόφοι μας γνωρίζουν ήδη ότι σε αυτή την καταστροφή και στις δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε στο πλευρό τους και θα τους στηρίξουμε για να κρατηθεί ζωντανό το ζωικό τους κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερόμενους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες από τις υπηρεσίες μας ώστε να υπάρξει η ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του προγράμματος  αγροτικής ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες  περιοχές.

Η πρόβλεψη θα αφορά και εξάμηνη παράταση και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής σε οποιοδήποτε στάδιο εγκριτικής επένδυσης για τα προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης, τα προγράμματα εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τα προγράμματα LEADER. Αντίστοιχα θα υπάρξει η δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς. Ήδη αυτή την ώρα εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών, αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών μας.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν οδηγίες: πρώτον, για τη αποφυγή συμπίεσης του εδάφους. Εδώ επικεντρωνόμαστε στο χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματά τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.

Δεύτερον, για την διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς. Σημειώνεται ότι φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων. Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και φυσικά την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά, έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων που υπάρχουν ήδη σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ενώ το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή και απομάκρυνση των φερτών υλικών, των χωμάτων, μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως άλλωστε είχε γίνει και στον «Ιανό».

Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.

Τρίτον, για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους, ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Για το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος.

Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε δύο ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού, καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες, αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά σε ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και πολλοί ιδιώτες και τους ευχαριστούμε.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη Θεσσαλία αλλά και για την πατρίδα μας, κάθε προσφορά είναι σημαντική στην προσπάθεια για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά και για να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, σε μία περιοχή που αποτελούσε και σύντομα θα αποτελεί και πάλι την καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.

Εμείς, όπως σας είπαμε και χθες, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη από εδώ, από τον θεσσαλικό κάμπο, υποδηλώνοντας, με την παρουσία της κυβέρνησης και του κράτους και με επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές που έχουν πληγεί, ότι είμαστε εδώ, στο πλευρό των αγροτών μας, αλλά και στο πλευρό κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Η στεναχώρια και ο πόνος και η απόγνωση θα καταφέρουμε μονιασμένοι να μετατραπούν σε δύναμη, δύναμη δημιουργίας για την επόμενη μέρα.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή: skai.gr