Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας Νιλς Βαλ σημειώνει πως δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983, που θέλουν τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση για μία ομαδική απόλυση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό το συμπέρασμα δεν επηρεάζεται από το αν ένα κράτος-μέλος βιώνει «οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας».
Ο εισαγγελέας επικρίνει ιδιαίτερα την πρόβλεψη ότι οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μία προστασία που ουσιαστικά μπορεί να υποχρεώσει μία επιχείρηση να πτωχεύσει και συνεπώς να μη δώσει αποζημιώσεις στο προσωπικό της.
«Τίθενται έτσι, παρεμπιπτόντως, σε κίνδυνο και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων που δεν επρόκειτο να απολυθούν. Ως εκ τούτου, αμφιβάλλω ότι η επίμαχη ρύθμιση θα μπορούσε να συμβάλει, με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας», αναφέρει.
Ο κ. Βαλ γνωμοδοτεί παράλληλα πως με δεδομένο το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ο πήχης στον προσδιορισμό του τι συνιστά δικαιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλός.
«Τούτο θα είχε ως συνέπεια να αναγκάζεται η επιχείρηση να αναβάλλει τα σχέδια αναδιαρθρώσεώς της επ’ αόριστον, με κίνδυνο να παραμένει οικονομικά αναποτελεσματική», αναφέρει.
Σημειώνεται πως οι εισηγήσεις δεν είναι δεσμευτικές ούτε συνιστούν τελεσίδικη δικαστική απόφαση, όμως συνήθως ακολουθούνται.
Ολόκληρο το έγγραφο της πρότασης ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.