Ένα νέο κύμα, το πέμπτο κατά σειρά, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown σε περίπτωση που πιεστεί ασφυκτικά το σύστημα υγείας.
«Η στάση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθεί ξανά lockdown, ψυχολογικά δίνει την εντύπωση ότι όλα έχουν τελειώσει. Από την άλλη όντως είναι πάρα πολλοί οι εμβολιασμένοι, όσο και να έχουμε πρόβλημα στο θέμα του εμβολιασμού. Δεδομένου ότι το 65% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, απομακρύνει την πιθανότητα lockdown, αλλά όλα είναι πιθανά. Όλα είναι πιθανά, γιατί δεν ξέρουμε το σύστημα υγείας πόσο θα αντέξει στη συνέχεια σε ένα δύσκολο επιδημικό κύμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι τον ίδιο δεν τον ανησυχεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, αν είναι 6.000 ή 7.000 ή και παραπάνω. «Σίγουρα θα δούμε αυξητικές τάσεις, αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα ξεκινώντας από τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που δείχνει ότι είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα. Είχαμε μια κάμψη του τέταρτου κύματος και αμέσως μπήκαμε στο πέμπτο κύμα. Όπως και όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αντίστοιχο φαινόμενο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση περίπου 50% συνολικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία πλήττονται αμείλικτα από αυτό το κύμα», επισήμανε ο κ. Τσακρής.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξων, το άφησε ανοικτό, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες παραλλαγές του ιού δημιουργήθηκαν εκεί που υπήρχε μεγάλη εξάπλωση. «Μιλάμε για βραζιλιάνικη μετάλλαξη, για νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, για ινδική μετάλλαξη. Είναι σε περιοχές που ήταν πολύ μεγάλη η μετάλλαξη του ιού και του έδωσε την ευκαιρία να μεταλλαχθεί σε πιο μεταδοτικά στελέχη και σε στελέχη που μπορεί να διαφύγουν της ανοσιακής μας απάντησης», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα, ίσως στους 4-5 μήνες.
Όπως εξήγησε, τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν 5 με 10 φορές λιγότερες πιθανότητες νόσησης σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει τη δεύτερη και 20 με 25 φορές λιγότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.