Δικαίωση στον αγώνα που δίνει η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, και ο οποίος έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αποτελούν τα αποτελέσματα της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουν, μαζί με τα άλλα συνεργεία από όλο τον κόσμο, τα οποία επιχειρούν στις ισοπεδωμένες, από τον διπλό φονικό σεισμό, πόλεις, όπως δείχνουν και οι αριθμοί που προκύπτουν από την πορεία των επιχειρήσεων, μέχρι και χτες το βράδυ.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στατιστικά, από τις 88 διεθνείς ομάδες που έχουν μεταβεί από ξένες χώρες και επιχειρούν στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον φοβερό διπλό σεισμό, είχαν ανασυρθεί συνολικά μέχρι χτες το βράδυ 58 άνθρωποι ζωντανοί από τα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν. Από αυτούς τους 58, οι 5 διασώθηκαν από την ελληνική αποστολή, η οποία εξακολουθεί να επιχειρεί από σήμερα το πρωί σε άλλο σημείο, κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες, που δημιουργούν το δριμύ ψύχος και το χάος που έχει προκληθεί μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Τα νούμερα αυτά ανέφερε, με βάση τα στοιχεία που αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα των δεδομένων με την πορεία των επιχειρήσεων στην Τουρκία, ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε σήμερα στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, για τα πεπραγμένα της ελληνικής αποστολής έρευνας και διάσωσης.
«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Μπαλάφας, σχολιάζοντας την έκταση που έχουν πάρει οι ενέργειες και οι διασώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, αλλά δεν έκρυψε την συγκίνηση του, αναφερόμενος στις τρομερές στιγμές έντασης που νιώθουν οι πυροσβέστες την στιγμή που προσπαθούν να σώσουν ένα παιδί, έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα.
Ειδικά, απαντώντας σε ερώτηση αν ο διασώστης δένεται με το θύμα, με αφορμή την σκηνή που έκανε τον γύρο του κόσμου με τον Έλληνα πυροσβέστη να κλαίει την πρώτη μέρα γιατί όταν έφτασαν κοντά στην μικρή Φατμά είδαν ότι ήταν νεκρή, άλλα έσωσαν την 6χρονη αδελφούλα της, ο κ. Μπαλάφας είπε:
«Είναι αναπόφευκτο να μην δεθείς. Προσπαθείς να το κάνεις ακολουθώντας τεχνικές και συγκεντρώνεσαι στα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο πλαίσιο της επιχείρησης. Αλλά ο άνθρωπος είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρόσωπο. Και ειδικά όταν έχεις πρόσωπο, ήχο και άγγιγμα είναι αδύνατο να το αποφύγεις. Απλώς μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, και όλο αυτό σωρευτικά μπορεί να σε κάνει να σπάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διασώστες σε όλο τον κόσμο κάποια στιγμή σταματάνε αυτή τη δουλειά, γιατί δεν αντέχουν. Στα πρωτογενή θύματα μια καταστροφής είναι τα ίδια τα θύματα, οι διασώστες και όσοι παραβρίσκονται εκεί».
Ο στρατηγός αποκάλυψε επίσης ότι στην αποστολή, εκτός από τον μηχανικό Κώστα Νίκα, που είναι γιος του πυροσβέστη που έβγαλε από τα ερείπια τον μικρό Ανδρέα, μετά τον σεισμό στο Αίγιο το 1995, ένας ακόμα πυροσβέστης, ο Κώστας Αθανασόπουλος, που όλοι είδαν να κλαίει μετά την τιτάνια προσπάθεια στην Τουρκία, είναι και αυτός γιος πυροσβέστη και πατέρας ενός παιδιού 5 μηνών, κάτι που δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ασυγκίνητο μπροστά σε αυτή την τραγωδία.
Τις ευχαριστίες του και την περηφάνια του για τους πυροσβέστες εξέφρασε και ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο οποίος συνόψισε τη φιλοσοφία των συναδέλφων του με μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «όταν νιώθεις πόνο, είσαι ζωντανός. Όταν νιώθεις τον πόνο του άλλου, είσαι άνθρωπος».
Όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι και στις δράσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, ο κ. Μπαλάφας είπε ότι από σήμερα το πρωί, σε συνεννόηση και με τις άλλες ξένες αποστολές που επιχειρούν στην ίδια περιοχή, μετακινήθηκαν σε άλλον τομέα, καθώς ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους στο συγκεκριμένο κομμάτι, όπου όμως συνεχίζουν άλλες ομάδες.
Στον τομέα που επιχειρούσαν οι Έλληνες μέχρι χτες το βράδυ, παρέμειναν πάνω από δυόμισι μέρες, γεγονός που, όπως τόνισε ο Μπαλάφας δείχνει το μέγεθος της καταστροφή που έχει συντελεστεί από το σεισμό. «Συνήθως τελειώνουμε την έρευνα σε ένα σημείο και πάμε πιο πέρα. Εδώ όμως η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να σταματήσουν ούτε στιγμή την έρευνα. Μόνο για την ανάσυρση της 20χρονης Αϊρίν, χτες, η ομάδα δούλευε ασταμάτητα πάνω από έξι ώρες και μάλιστα ενώ γίνονταν ισχυροί μετασεισμοί που δημιουργούσαν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».
Ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του ΠΣ τόνισε ότι η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στην παραπάνω περιοχή το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την υποβολή του αιτήματος βοήθειας από την Τουρκία προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Έστησε ένα πρόχειρο «στρατηγείο» και την άλλη μέρα το πρωί ξεκίνησε τις έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό 5 ανθρώπων ζωντανών και 5 νεκρών.
«Όλη η προσπάθεια εστιάζεται τις πρώτες δύο μέρες, γιατί τότε είναι που προλαβαίνουμε να βγάλουμε πολλούς ζωντανούς. Για τον λόγο αυτό, δυστυχώς, δεν καταναλώνουμε χρόνο για τους νεκρούς, και αυτούς που απομακρύνουμε είναι συνήθως για να ανοίξουμε δρόμο για κάποιον ζωντανό. Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ζωή και θάνατο, παρά το γεγονός ότι και η παράδοση ενός νεκρού στους ανθρώπους του είναι ιερή πράξη. Αναγκαστικά υπάρχει μια κλιμάκωση των επιχειρήσεων και ακολουθείται ένα σχετικό πρωτόκολλο. Όσο και να προσπαθούμε, όμως, κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από μια τέτοια καταστροφή».
Ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι οι τουρκικές αρχές υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική αποστολή, αλλά επικρατούσε ένα πραγματικό χάος και δεν μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα. Με τη βοήθεια αρχικά του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και της προξένου και στη συνέχεια της τουρκικής Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική ομάδα προμηθεύτηκε τα καύσιμα που χρειαζόταν για τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των μηχανημάτων διάσωσης. Κάποιες στιγμές, όμως, έπρεπε να διαλέξουν αν θα χρησιμοποιούσαν καύσιμα για τις θερμαντικές συσκευές που είχαν στις σκηνές ή θα τα χρησιμοποιούσαν για τα μηχανήματα στις έρευνες. Διάλεξαν το δεύτερο.
«Θα ήθελα να ήμουν εκεί μαζί με αυτά τα παιδιά και να κρυώνω μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας, σημειώνοντας ότι το κρύο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν οι έρευνες στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.
Η ελληνική αποστολή έχει αυτονομία σε νερό, φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για μία εβδομάδα, αλλά αν χρειαστεί θα μείνουν παραπάνω με την προμήθεια των απαιτούμενων από το τουρκικό κράτος.
Αυτή την στιγμή η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η και 2η ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, 8 άτομα του ΕΚΑΒ (τρεις γιατρούς και 5 παραϊατρικούς), δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.
Στην ίδια περιοχή συνεργάζονται με άλλες 12 ξένες αποστολές, από τις 88 που έχουν φτάσει μέχρι τώρα στην Τουρκία (θα μεταβούν και 4 ακόμα). Οι 12 ομάδες έχουν στήσει ένα κοινό κέντρο συντονισμού που παραδόθηκε από την ελληνική ομάδα στην ολλανδική και θα συνεχίσουν τις έρευνες με αμείωτη ένταση, για όσο χρειαστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.