Ρεπορτάζ: Κορίνα Γεωργίου
Μπορεί ένα ρομπότ να συναγωνιστεί το ανθρώπινο πάθος, τη δύναμη και το συναίσθημα που δίνουν τη δική τους ιδιαιτερότητα σε ένα μουσικό κομμάτι; Μια βόλτα στο μέλλον ίσως μας δώσει την απάντηση...
Αυτό που θα συμβεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου σίγουρα θα το δούμε για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα: θα συνυπάρξουν ισότιμα ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, συνθέτης και ερευνητής Δημήτρης Βασιλάκης με τον Shimon, το ρομπότ. Μαζί τους και ο δημιουργός του, Gil Weinberg καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech). Το σχήμα περιλαμβάνει σαξόφωνο, τρομπέτα, πιάνο, μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και laptop. Ως μέλος του τζαζ συνόλου, το ρομπότ Shimon θα συνοδεύσει και αυτοσχεδιάσει στη μαρίμπα (κρουστό αφρικανικό όργανο), καθώς και στη φωνή. Δηλαδή ό,τι θα έκανε κι ένας μουσικός με σάρκα και οστά!
O Σιμόν είναι ένα ρομπότ που παίζει μουσική, συνθέτει και τραγουδά. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ακούει, να κατανοεί, να ανταποκρίνεται και να συνεργάζεται με τους μουσικούς.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης μίλησε αποκλειστικά στους "Δεκατιανούς" και την Κορίνα Γεωργίου για την έρευνά του που ονομάζεται jazz mapping, αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ κι έχει στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στην τεχνητή νοημοσύνη τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιληφθεί τη διαδικασία της μηχανικής μάθησης. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στον Δημόκριτο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech), όπου αναπτύσσεται το ρομπότ Σιμόν.
Δείτε το βίντεο εδώ:
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.