ΚΑΙΡΟΣ

Το ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών για το θάνατο του Γεώργιου Δερτιλή

Η Ακαδημία Αθηνών πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη το θάνατο του Καθηγητή Γεωργίου Δερτιλή τακτικού μέλους της και κορυφαίου επιστήμονα

Ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών εξέδωσε η η Ακαδημία Αθηνών με αφορμή το θάνατο του Ακαδημαϊκού Γεωργίου Δερτιλή

Όπως αναφέρει σε αυτό, η Ακαδημία Αθηνών πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη το θάνατο του Καθηγητή Γεωργίου Δερτιλή τακτικού μέλους της και κορυφαίου επιστήμονα και απεφάσισε τα εξής

1.   Να αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία του Μεγάρου της επί τρεις ημέρες

2.   Να κατατεθεί στέφανος δάφνης επί της σορού του εκλιπόντος

3.   Να εκφωνήσει  επικήδειο λόγο η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου

4.   Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στους οικείους του

5.   Να δημοσιευθεί το παρόν στον ημερήσιο Τύπο.

Σπούδασε δημόσιο δίκαιο και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Θεωρία και την Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1978, διορίστηκε ειδικός επιστήμονας της οικονομικής ιστορίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, της οποίας έγινε υφηγητής το 1980.Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, εξελέγη τακτικός καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών, από το οποίο αποχώρησε το 2002 με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ.α.Το 1989 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2002), του οποίου ήταν ο ιδρυτής.

Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (1986-1991), τακτικό μέλος και διευθυντής ερευνών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι) καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας.

Δώδεκα βιβλία και σαράντα άρθρα του Γ. Δερτιλή έχουν δημοσιευτεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Τιμήθηκε με το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής και του είχε απονεμηθεί η γαλλική υπηκοότητα.

Πηγή: skai.gr