ΚΑΙΡΟΣ

Τι ψήφισαν οι Δικαστές του ΣτΕ και ποια η σημασία της απόφασης

Με μία ξεκάθαρη απόφαση, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από διάσκεψη πολλών ωρών, περίπου πέντε, έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, αποφασίζοντας πως μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, έχει κατά το σύνταγμα, την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί τα κανάλια.

Οι ανώτατοι δικαστικοί μετά από σκληρή μάχη επιχειρημάτων και πέντε διασκέψεις αποφάσισαν ότι υπήρξε παραβίαση του συντάγματος ( άρθρο 15) από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την ψηφοφορία διαμορφώθηκαν τρεις θέσεις που τέθηκαν προς ψήφιση. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου με επίκεντρο τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έλαβε 14 ψήφους, η συνταγματικότητα του νόμου που έλαβε 11 ψήφους ενώ μία πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έλαβε μόνο τρεις ψήφους περιλάμβανε ενδιάμεση λύση, ώστε το δικαστήριο να εκδόσει προδικαστική απόφαση και σε ένα μήνα να αποφανθεί οριστικά.

Μετά ταύτα, μετά την έκδοση της αποφάσεως με την οποία υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των δικαστών η σκληρή γραμμή, διότι υπήρξαν και ενδιάμεσες λύσεις που δεν μπόρεσαν να μορφοποιηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία, οι άδειες των καναλιών, μπορούν, στο εξής να δοθούν μόνον από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Μέχρι τότε κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες δεν μπορεί να πέσει.

Επίσης, κομβικής σημασίας είναι η συνέπεια που παράγεται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε για την χορήγηση αδειών στα κανάλια δεν ισχύουν πλέον. Οι υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν από τον πρόσφατο διαγωνισμό και πλήρωσαν κατέχουν πλέον άδειες χωρίς αντίκρισμα.

Επίσης δεν μπορεί πλέον ο υπουργός να αδειοδοτήσει τα κανάλια, παρά μόνον το ΕΣΡ.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο υπουργός είναι θα επιχειρήσει με προσωρινό τρόπο - όχι άδειες- να τακτοποιήσει το τηλεοπτικό τοπίο. Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της αποφάσεως του δικαστηρίου η οποία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και γέννησε αβεβαιότητες σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Πάντως σήμερα στο χώρο της δικαιοσύνες και ειδικώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και τεταμένο με τις αντιδράσεις των δικαστών να αφορούν στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ανωτάτου δικαστηρίου η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Γεροβασίλη ενώ σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περί "δικαστικών πραξικοπημάτων".

Δικαστικοί όλων των βαθμίδων αδυνατούσαν να κατανοήσουν το μέγεθος της επιθέσεως κατά του δικαστηρίου και την αμφισβήτηση της συνταγματικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου