Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις τύπου PISA - Οι προτάσεις της επιτροπής

Οι προτάσεις της επιτροπής μετά την αποτίμηση των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα 2022 

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, μετά από μελέτη και αποτίμηση των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα 2022, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα κύρια σημεία της σχετικής έκθεσης της επιτροπής, σχετικά με τις εξετάσεις, οι οποίες αφορούσαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Σχετικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως σημειώνεται από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθεί η κειμενοκεντρική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος με εστίαση στην παιδαγωγική των πολυγραμματισμών και στη νοηματοδότηση της γλωσσικής πολυμορφίας και ετερότητας.

Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας, στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου, στην αξιοποίηση δραστηριοτήτων εμβάθυνσης, καθώς και στην καλλιέργεια μεταγνωστικών ικανοτήτων μέσω σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων.

Ως προς τα Μαθηματικά, αναδεικνύεται η ανάγκη εμπέδωσης βασικών μαθηματικών εννοιών μέσω της συστηματικής εξάσκησης στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και η ενίσχυση του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας μέσα από μετατοπίσεις στη διδακτική πρακτική που εστιάζουν στη συμπερίληψη και στη σύνδεση των Μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξετάσεις διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου 2022 σε 554 σχολεία, δημοτικά (ΣΤ' τάξη) και γυμνάσια (Γ' τάξη), όλων των τύπων όλης της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών και μαθητριών.

Οι εν λόγω εξετάσεις, αποκαλούμενες και ως «ελληνική PISA», εντάσσονται στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να χαραχθεί εκπαιδευτική πολιτική στη βάση μετρήσιμων αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι επόμενες Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο η «ελληνική PISA», για μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικείμενων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Σκοπός των εξετάσεων αυτών θα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα υλοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 6.000 μαθητών σε ανώνυμη βάση, από τουλάχιστον 600 σχολεία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η εξέταση θα διαρκεί 75 λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο εσωτερικό διάλειμμα 30 λεπτών.

Στις φετινές εξετάσεις θα προστεθούν και ανοικτού τύπου σύντομης απάντησης ερωτήσεις, πέραν εκείνων του κλειστού τύπου, που υπήρχαν αποκλειστικά πέρυσι. Την εποπτεία της διαδικασίας θα έχει η επιστημονική επιτροπή, που αποτελείται από μέλη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ