ΚΑΙΡΟΣ

Η μεγάλη «μάχη» του τσουρεκιού στη Θεσσαλονίκη - Θα φουρνίσουν πάνω από 350 τόνους

Το απλό τσουρέκι φέτος θα πωλείται προς 11-14 ευρώ το κιλό και το γεμιστό προς 12-16 ευρώ το κιλό. Οι αντίστοιχες τιμές πέρυσι ήταν   10-13 ευρώ 

Περισσότερους από 350 τόνους τσουρεκιού, θα διαθέσουν στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η κίνηση να καταγράφεται ακόμα και σήμερα Μ. Τρίτη «χλιαρή», αλλά από αύριο αναμένεται να τονωθεί σημαντικά, όπως εξηγούν, μιλώντας στο ΑΠΕ, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Μάριος Παπαδόπουλος.

Τα 690 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης -μειωμένα συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και ανέρχονταν σε 720- θα φουρνίσουν τουλάχιστον από 300 κιλά (έκαστο) πασχαλινά τσουρέκια, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια. Από τα δε ζαχαροπλαστεία, όπως ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος, θα διατεθούν περί τους 150 τόνους.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του του γλυκού «βασιλιά» στο πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» επισημαίνει ότι φέτος θα πωλείται προς 11-14 ευρώ/κιλό, έναντι των 10-13 ευρώ/κιλό πέρυσι το απλό τσουρέκι και προς 12-16 ευρώ/κιλό το γεμιστό. «Πέρυσι, παρά την αύξηση κατά 30% τουλάχιστον στις πρώτες ύλες, διατηρήσαμε τις τιμές μας αμετάβλητες», σημειώνει και προσθέτει ότι «φέτος καταγράφονται νέες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και πραγματικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευελιξίας. Ακόμη και με τη μικρή αύξηση στην τιμή, πάλι το περιθώριο κέρδους για τους αρτοποιούς καταγράφεται ιδιαίτερα συμπιεσμένο», λέει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «πέρυσι αγοράζαμε την κάρτα των 30 αβγών προς 3,20 ευρώ και φέτος προς 6 ευρώ, ενώ τη ζάχαρη, από 69 λεπτά/κιλό, πλέον την προμηθευόμαστε προς 1,09 ευρώ/κιλό». Αξίζει να σημειωθεί πως για 100 κιλά τσουρέκι απαιτούνται 300 αβγά!

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές θα κυμαίνονται φέτος στα 11-15 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά θα πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους και τον στολισμό τους.

Τα σοκολατένια αβγά, το σήμα κατατεθέν των ζαχαροπλαστείων ενόψει των εορτών του Πάσχα, θα πωλούνται με ένα μεγάλο εύρος τιμών (από δύο ευρώ/τεμάχιο, μέχρι και 20), με τον «εκλολαγό», εμπνευσμένο από τις επικείμενες εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου 2023, να κλέβει την παράσταση.

«Στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία, τα τσουρέκια είναι τσουρέκια και όχι «γλυκόψωμα», ενώ πέραν των ποιοτικών και αγνών προϊόντων με τα οποία φτιάχνονται και φουρνίζονται, όλα ενέχουν μέσα τους το μεράκι και την εμπειρία των παρασκευαστών τους», επισημαίνουν τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και η κ. Κουκουμέρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ