Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: Οι γυναίκες του Κέντρου Ίριδα έκαναν το τραπέζι στον πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργο Τσούνη

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Κέντρου Ίριδα- ενός ασφαλούς, συμμετοχικού χώρου για γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τον φίλεψαν πιλάφι με αρνί και ξηρούς καρπούς, αρωματισμένο με μπαχαρικά που «κουβαλούν» μνήμες και μυρωδιές από την πατρίδα τους και αυτός ανταπέδωσε τη φιλοξενία με ένα «ευχαριστώ από καρδιάς», μπράουνις σπιτικά καθώς «ό,τι φτιάχνεται με το χέρι, φτιάχνεται με αγάπη» και λόγια συμπαράστασης στον αγώνα τους για ενσωμάτωση στη νέα κοινωνία όπου βρέθηκαν, μακριά από τις πατρίδες τους.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Κέντρου Ίριδα- ενός ασφαλούς, συμμετοχικού χώρου για γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και επέλεξε να γευματίσει, χθες το μεσημέρι (ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων), με γυναίκες από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, την Ουκρανία και αλλού.

Καθισμένος στο μέσον του τραπεζιού πλάι στην Μπαχάρ, τη Μανίγια, τη Λέιλα και τη Σαντάφ από το Αφγανιστάν, τη Χαντίτζα από το Μαρόκο, τη Σβετλάνα από την Ουκρανία, ο πρέσβης των ΗΠΑ μοιράστηκε μαζί τους την ιστορία των γονιών του, που έφυγαν από την Ελλάδα και βρέθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες που τούς δόθηκαν για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μίλησε, όμως, και για τη Δημοκρατία, που «δεν αφορά μόνο τις περισσότερες ευκαιρίες και ελευθερίες, αλλά και τις αξίες που οικοδομούν μια κοινωνία των ίσων ευκαιριών» και ευχήθηκε κάθε ευτυχία και επιτυχία στην προσπάθειά των γυναικών αυτών να (ξανα)χτίσουν τη ζωή τους, σε μια νέα κοινωνία, με ασφάλεια κι αγάπη.

Τις ευχαρίστησε, επίσης, για τα φαγητά που ετοίμασαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στα μέρη του το φαγητό είναι ένδειξη αγάπης, ενώ στη συνέχεια, απολαμβάνοντας το γεύμα με το qabili (ή kabuli) palau- όπως λέγεται το φαγητό που τού προσφέρθηκε στα αφγανικά, θέλησε να μάθει για τις παραδοσιακές συνταγές που έφεραν μαζί τους από τις πατρίδες τους αλλά και για διάφορα άλλα θέματα της καθημερινότητάς τους.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που ήρθα εδώ και γνώρισα κάποιες φανταστικές γυναίκες, που φροντίζουν η μία την άλλη. Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε στη ζωή είναι ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, να μιλάμε ο ένας υπέρ του άλλου και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι γυναίκες εξαρτώνται η μία από την άλλη», έλεγε, λίγο αργότερα, ο κ. Τσούνης, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για τη φιλοξενία και την καλοσύνη που εισέπραξε, όπως είπε, μέσω του φαγητού και των ευχών που αντάλλαξαν. «Θα είμαι πάντα ευγνώμων για τη φιλοξενία», σημείωνε, εξαίροντας το έργο που γίνεται στην Ίριδα για την προστασία των γυναικών και τη βοήθεια που τούς παρέχεται για να αναπτυχθούν σε μια νέα χώρα.

Ένας από τους τομείς πάνω στους οποίους εργάζεται το Κέντρο Ίριδα είναι κι αυτός της ενδυνάμωσης των γυναικών ώστε -μεταξύ άλλων- να έχουν ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία και πρόσβαση σε πόρους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για τις ζωές τους, μία παράμετρος στην οποία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, μετά το γεύμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ. «Όταν γραφτεί η ιστορία αυτού του αιώνα θα αφορά την άνοδο των γυναικών στην κοινωνία. Δεν μπορείς να λύσεις τα μεγάλα σημερινά προβλήματα, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για οποιαδήποτε άλλη από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όταν συνεχίζεις να παραγκωνίζεις μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Έτσι, οι χώρες που είναι σε θέση να προσελκύσουν γυναίκες και να διασφαλίσουν ότι θα βρίσκονται μπροστά και στο κέντρο της κοινωνίας- όχι μόνο στον επιχειρηματικό τομέα αλλά στην κοινωνία των πολιτών εν γένει, θα ευημερήσουν και θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα στο να κατακτήσουν όλα όσα υπόσχεται ο 21ος αιώνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσούνης, ο οποίος απέδωσε -σε ένα μεγάλο ποσοστό- την πεποίθησή του ότι «οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας» στη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία.

«Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς το σωστό, αυτό που πρέπει να γίνει. Δεν είναι απλώς μια ανιδιοτελής πράξη, αλλά είναι μια παράμετρος κρίσιμης σημασίας για την ευημερία μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας», υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, τον οποίο συνόδευαν -και παρακάθισαν μαζί του στο γεύμα με τις γυναίκες της Ίριδας- η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι και η αναπληρώτρια πρόξενος Σαλίνα Ρίκο.

Λίγο προτού ο κ. Τσούνης αποχωρήσει από την Ίριδα, η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Χλόη Κούσουλα τού χάρισε έναν πίνακα ζωγραφισμένο από μια γυναίκα από την Ουκρανία, ενώ ένας άλλος πίνακας δόθηκε ως δώρο στη γενική πρόξενο Ελίζαμπεθ Λι.

«Αυτή τη σημαντική ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είχαμε την τιμή να παραθέσουμε γεύμα στον πρέσβη των ΗΠΑ και τη γενική πρόξενο. Ένα γεύμα που προετοίμασαν με αγάπη γυναίκες της μεγάλης πολυπολιτισμικής κοινότητάς μας. Όλα όσα είπε ο πρέσβης, εδώ, στην Ίριδα άγγιξαν τις καρδιές μας και μάς έδωσαν το θάρρος και την έμπνευση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το όραμά μας για έναν κόσμο όπου καμία γυναίκα δεν μένει πίσω», δήλωσε η κ. Κούσουλα, ευχαριστώντας, εκ μέρους όλων των γυναικών του Κέντρου, τον πρέσβη και τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ για την επίσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ