Δις ισόβια ξανά στον λέκτορα του ΑΠΘ για τη διπλή δολοφονία με αρσενικό -«Κερνούσε δηλητήριο», είπε ο εισαγγελέας

«Απόφαση που μπάζει από παντού» χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο συνήγορος του κατηγορούμενου, σημειώνοντας πως ο εντολέας του θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο

Σε ποινή δις ισοβίων καταδικάστηκε ο 51χρονος λέκτορας του ΑΠΘ που κατηγορείται για τη δολοφονία με αρσενικό της 34χρονης συζύγου του και της 85χρονης γιαγιάς της στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2013.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συρροή χωρίς να του αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με παράγοντες της δίκης, η ποινή των δις ισοβίων συνεπάγεται 25 χρόνια πραγματικής φυλάκισης.

Ο καταδικασθείς λέκτορας άκουσε αμίλητος την ετυμηγορία του δικαστηρίου, πριν αποσυρθεί στα κρατητήρια της δικαστικής αίθουσας και επιστρέψει στις φυλακές, όπου κρατείται από τον Ιανουάριο του 2016, όταν κατέστη κατηγορούμενος για την πρωτοφανή στα αστυνομικά και ποινικά χρονικά της χώρας υπόθεση

«Απόφαση που μπάζει από παντού» χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Νίκος Διαλυνάς σημειώνοντας πως ο εντολέας του θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο. «Το να ακούς ότι δεν είσαι ένοχος ενώ δεν είσαι, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο», είπε αναφορικά με την αντίδραση του 51χρονου στο άκουσμα της απόφασης.

Στις 23 Αυγούστου του 2013, η σύζυγος του κατηγορούμενου άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου και νοσηλευόταν. Λίγες μέρες πριν πέθανε και η γιαγιά της.

Από την πρώτη στιγμή οι γονείς της 34χρονης θεώρησαν ότι επρόκειτο για δολοφονία και για αυτό προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης. Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων εργαστηριακών εξετάσεων και την εκταφή της σορού.

Στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκε ο σύζυγός της 34χρονης, ο οποίος αρνήθηκε από την αρχή κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας την εκδοχή της δηλητηρίασης από σωληνώσεις στο εξοχικό του ζευγαριού στη Χαλκιδική.

Σημειώνεται ότι στις τοξικολογικές εξετάσεις στις σορούς γιαγιάς και εγγονής βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού.

Η 34χρονη που εργαζόταν ως διοικητική υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, φέρεται να δηλητηριάστηκε σταδιακά σε μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη μέσα στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου νοσηλευόταν. Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι δηλητηρίασε τη γυναίκα του και μητέρα του ανήλικου παιδιού τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο εισήχθη εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, με συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ και ύστερα από νοσηλεία 7 ημερών η υγεία της βελτιώθηκε και επέστρεψε στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Εκεί την επισκεπτόταν ο σύζυγός της που κατηγορείται ότι της χορηγούσε αρσενικό.

Αρσενικό φέρεται να είχε χορηγήσει και σε ένα μπουκάλι νερό από το οποίο έπινε αποκλειστικά η γιαγιά της θανούσας που τον Αύγουστο του 2013 μπήκε στο νοσοκομείο με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και κατέληξε λίγο αργότερα.

Ο κατηγορούμενος φέρεται την περίοδο εκείνη να είχε εξωσυζυγική σχέση με μια φοιτήτριά του με την οποία μάλιστα απέκτησαν και παιδί. Έχει άλλη μια κόρη από τον γάμο του με την 34χρονη.

Το χρονικό

Γιαγιά και εγγονή έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2013, ύστερα από νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αρχικά η δηλητηρίαση από αρσενικό. Πρώτα πέθανε η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε για μικρό διάστημα, και λίγες ημέρες αργότερα η εγγονή της.

 Οι υποψίες περί θανάτου από δηλητηρίαση επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων εργαστηριακών εξετάσεων και την εκταφή των σορών. Μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο γεωλόγος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ τον Μάρτιο του 2018 ακολούθησε η ομόφωνη καταδίκη του από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Εισαγγελέας: «Κερνούσε δηλητήριο»

«Κερνούσε δηλητήριο στη γυναίκα του» είπε για τον κατηγορούμενο ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ζητώντας την καταδίκη του. Αναφερόμενος στο θάνατο της 85χρονης ανέφερε ότι επρόκειτο για «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τις διωκτικές αρχές.

 Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος στην αγόρευσή του, ο 51χρονος γεωλόγος γνώριζε, λόγω τις επαγγελματικής του ιδιότητας, για τις θανατηφόρες συνέπειες του αρσενικού. Ως προς τη χορήγησή του, είπε ότι «μετάγγιζε» το λεγόμενο «καθαρό αρσενικό» σε φιάλη νερού, από το οποίο έπινε η σύζυγός του, ενώ με τον ίδιο τρόπο χορήγησε την ουσία στην ηλικιωμένη η οποία κατανάλωνε νερό αποκλειστικά από φιάλη που προοριζόταν για την ίδια.

Αναζητώντας το κίνητρο της ειδεχθούς πράξης του, ο εισαγγελικός λειτουργός στάθηκε στις προβληματικές σχέσεις που είχε ο 51χρονος με τη γυναίκα του (είχαν αποκτήσει ένα παιδί το 2010), ενώ αναφέρθηκε στην εξωσυζυγική σχέση που είχε συνάψει με φοιτήτριά του, με την οποία απέκτησε αργότερα παιδί. Για τη φοιτήτρια τόνισε ότι είχε κομβικό ρόλο στη διαδρομή της υπόθεσης. «Είχε αποκτήσει συναισθηματική σχέση μαζί της, ήθελε να δημιουργήσει οικογένεια. Ο γάμος του έπρεπε να διακοπεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι ισχυρίστηκε ο λέκτορας

 Ακολουθώντας τη γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών, τις οποίες χαρακτήρισε έωλες, αβάσιμες και αναπόδεικτες, ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι είναι αθώος. Ο ίδιος αμφισβήτησε τις εκτεταμένες εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αφήνοντας αιχμές για αυθαιρεσίες, ενώ διέψευσε ότι ήταν προβληματική η σχέση του με την 34χρονη σύζυγό του.

Ομολόγησε την εξωσυζυγική σχέση που είχε συνάψει, λέγοντας ότι ήταν καθαρά σαρκικής φύσεως χωρίς συναισθηματική αξία. Απέδωσε δε τους θανάτους σε χρόνια δηλητηρίαση από τυχαία έκθεση σε κάδμιο και αρσενικό που δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα ιατρικά, ενώ ανέφερε ότι η σύζυγός του κατά την νοσηλεία προσβλήθηκε από μικρόβιο (κλεμπσιέλλα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ