Την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου , στη σημερινή ενημέρωση για τον κροωνοϊό.
Όπως επισήμανε, 1 στα 5 παιδιά νοσούν από κορωνοϊό, καθώς από το 7,5% που ήταν τα κρούσματα σε παιδιά τον Μάιο του 2021, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 20% τον Ιούλιο του 2021, και μάλιστα με τα σχολεία κλειστά. Πρόσθεσε ότι στη Σκωτία, όπου τα σχολεία άνοιξαν στις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα σε παιδιά ξεπέρασαν το 30%.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τελευταίους 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, πάνω από 1,2 δισ. παιδιά έμειναν εκτός σχολείου, ενώ η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης. «Την πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», σημείωσε.
Αν και όπως υπογράμμισε, η νόσος είναι ήπια στα παιδιά, οι κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει τον εμβολιασμό τους για τους εξής λόγους. «Ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη θωράκιση του παιδιού ώστε πιο προστατευμένο να πάει στο σχολείο και να έχει συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς, αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ξεκαθάρισε δε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τονίζοντας την ανάγκη να λειτουργήσουν φέτος κανονικά τα σχολεία, εξήγησε ότι τα lockdown αποδεικνύεται ότι έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών. «Μια μετανάλυση από 28 μελέτεες που περιλαμβάνουν πάνω από 280.000 νέους, έδειξε ότι 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και το 20% συμπτωματολογία άγχους, κατά τη διάρκεια του lockdown», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με άλλη μελέτη παιδιά με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδα, παρουσίασαν υποτροπές σε ποσοστό 16,9% έναντι 6,3% προ κορωνοϊού, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση ευκαιριών φυσικής δραστηριότητας.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι οι γονείς που έχουν εμβολιαστεί, μετά από έναν δικαιολογημένο αρχικό δισταγμό σιγά σιγά αποδέχονται και προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους συμπληρώνοντας ότι ίσως αυτό παρακινήσει και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Άμεσα το κουδούνι χτυπά για τον εμβολιασμό των εφήβων και των αντιεμβολιαστών», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση τρίτης δόσης, ανέφερε ότι αναμένετραι η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.