Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας για τα Τέμπη - Βίντεο και φωτογραφίες

Πρωτοφανής η συμμετοχή του κόσμου στην διαδήλωση για τα Τέμπη- Η συγκέντρωση απλώνεται από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα ενώ συνεχώς καταφθάνει κόσμος - Δεκατέσσερις προσαγωγές από την αστυνομία στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων

Ρεπορτάζ Μάκης Συνοδινός

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

Υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τις 60.000. Η πορεία εκτείνεται από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα.

«Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη» απαιτούν οι συγκεντρωμένοι.

συνταγμα

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγγέλλουν πως ό,τι έγινε στα Τέμπη ήταν «ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας» και επισημαίνουν ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών».

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους…».

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και μετά ακούστηκε το σύνθημα «Μετράμε νεκρούς στις ράγες των Τεμπών, θυσία για τα κέρδη των αφεντικών».

poreia

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος που βρισκόταν η κεφαλή της.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 14 προσαγωγές διαδηλωτών, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων.


«Αποδείχθηκε ότι για αυτούς που κυβερνούν όλοι εμείς είμαστε αναλώσιμοι» κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις και τις παρεμβάσεις των σωματείων, που «δεν βρήκαν απέναντι τους μόνο κλειστά αυτιά, αλλά και αποφάσεις που έβγαζαν παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και υποχρεωτικές μετατάξεις 3.500 εργαζομένων το 2010».

«Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που ευθύνονται για αυτό το έγκλημα», τόνισε.

«Σήμερα είναι μια μέρα μάχης. Η οργή μας παίρνει σάρκα και οστά», είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. «Διαδηλώνουμε και φωνάζουμε πως εμείς έχουμε τη δύναμη. Κάνουμε πράξη το σύνθημα πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό», πρόσθεσε. Χαιρέτισε την «αποφασιστική στάση των σωματείων που βγαίνουν μπροστά κόντρα στην απαράδεκτη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που δεν προκήρυξε καν απεργία για τη σημερινή μέρα».

ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΤΕΜΠΗ

τεμπη αθηνα πορεια

ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΤΕΜΠΗ

Τα συλλυπητήρια των ναυτεργατών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο Άγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού Σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «Στον κλάδο μας έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των εφοπλιστικών εγκλημάτων», είπε και πρόσθεσε ότι «κοινός παρονομαστής σε όλα τα τραγικά συμβάντα, η πολιτική που θεωρεί τα μέτρα προστασίας, την επαρκή στελέχωση των μέσων μεταφοράς "κόστος" που επιβαρύνει τα κέρδη».

Τις «αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις και στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας, την ακραία υποστελέχωση, την πλημμελή ανανέωση των τεχνολογικών συστημάτων» ανέδειξε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

ΑΘΗΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΕΜΠΗ

«Το έγκλημα στον ΟΣΕ ήταν προμελετημένο», είπε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και υπενθύμισε «την υποστελέχωση και τις μειώσεις προσωπικού, την εφαρμογή όλου του εύρους της αντεργατικής νομοθεσίες». Όπως κατήγγειλε, «ανάλογη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις αστικές συγκοινωνίες, όπου τα σωματεία επίσης έχουν αναδείξει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολλών χιλιάδων επιβατών».

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι γεμάτος οργή και αγανάκτηση», είπε ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, και κάλεσε η δικαιολογημένη οργή να γίνει αγώνας. «Παλεύουμε για να μην είμαστε το λάδι στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. «Θέλουμε εργασία με ασφάλεια, θέλουμε ζωή με ασφάλεια», τόνισε.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΤΕΜΠΗ

Την συμμετοχή σε «έναν ηρωικό αγώνα μαζί με τους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές», για να καταδικαστούν στη λαϊκή συνείδησή όλοι οι ένοχοι, υπογράμμισε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά. «Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια, η αλήθεια που θάβουν τα δελτία των ειδήσεων. Το χρωστάμε στους νεκρούς, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους», υπογράμμισε.

«Δίνουμε την υπόσχεση μας στους νεκρούς και γινόμαστε η φωνή τους: το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», είπε ο Γιώργος Παυλής, μέλος του 15μελους του 15ου Λυκείου Αθηνών. «Οι μαθητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν μήνυμα», σημείωσε, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε εκατοντάδες σχολεία, ενώ «το υπουργείο και οι διευθύνσεις φτάνουν στο σημείο να μοιράζουν αποβολές σε μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή την καθημερινή δράση».

«Η ζωή για μερικούς δεν έχει αξία, μετρούν τα πάντα με το χρήμα (...) Πάρε παιδί μου όταν φτάσεις, μην αμελήσεις, μη με ξεχάσεις»: Με τους στίχους που έγραψε ένας πατέρας από την Ένωση Γονέων Μοσχάτου Ταύρου, άνοιξε την ομιλία της η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. «Η αγωνία μας πλέον σαν μάνες είναι πως την αγωνία μας θα την κάνουμε εμπόδιο για αυτά που έρχονται», τόνισε και πρόσθεσε: «Υποσχόμαστε να βάλουμε εμπόδια γιατί η ζωή μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΤΕΜΠΗ

«Η φετινή 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας σημαδεύεται από το έγκλημα στα Τέμπη», είπε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Είμαστε αποφασισμένες να μην σωπάσουμε, να αγωνιστούμε όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα αλλά και για να ξεσκεπάσουμε τους ενόχους», τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως την ιταλική εταιρεία, το κράτος τους και όλες τις κυβερνήσεις, που στηρίζουν την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ασφάλεια. Όλους δηλαδή τους "μηχανοδηγούς" της πολιτικής της απελευθέρωσης των μεταφορών» τόνισε.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη απεργία. Σήμερα πλημμύρισαν η Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις. Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνονται η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους», τόνισε στην ομιλία του στα Προπύλαια ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε ότι «απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και με αφορμή τη δολοφονία των 57 ανθρώπων, αναδείχτηκε η μεγάλη δύναμη που έχουν τα συνδικάτα, που έχει ο οργανωμένος λαός στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους φοιτητικούς συλλόγους. Που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, που δεν επέτρεψαν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, που συνεχίζουν και γίνονται η φωνή των νεκρών».

«Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους είναι να μη συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα. Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν από τον λαό», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

«Με οργάνωση και αγώνα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές συγκοινωνίες για τον λαό. Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις πόλεις και στα χωριά, παντού. Για να έχουμε δημόσια και σύγχρονη Υγεία για όλο τον λαό. Για να ξεριζώσουμε την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την καρδιά του κτήνους», υπογράμμισε και κάλεσε στο νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα συνδικάτα της Αττικής την Κυριακή 12 Μάρτη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι.

Πηγή: skai.gr