Κλείσιμο

Τέλος στις επαφές μηχανικών και ιδιωτών με την πολεοδομία

Τέλος στις επαφές μηχανικών και ιδιωτών με την Πολεοδομία θέτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τουλάχιστον, σε ότι αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα και αφορούν στη διαδικασία κατάθεσης και έγκρισης του φακέλου, καθώς και στην δημιουργία ενός Σώματος Ορκωτών Μηχανικών, που θα επιβλέπουν την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.

Βασικοί άξονες των προωθούμενων αλλαγών, είναι:

- η ηλεκτρονική κατάθεση του φακέλου και,

- η δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας, από την Πολεοδομία, μέσω προέλεγχου του φακέλου.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση της οικοδομικής άδειας, την ευθύνη θα έχει ο επιβλέπων μηχανικός, ενώ το Σώμα Ορκωτών Μηχανικών, θα ελέγχει την πιστή εφαρμογή της, κατά τα στάδια ανέγερσης της οικοδομής.

Στο κατατιθέμενο φάκελο θα υπάρχουν τοπογραφικό του οικοπέδου και διάγραμμα κάλυψης, βάσει των οποίων, εντός 2 – 3 ημερών, θα εκδίδεται η οικοδομική άδεια.

Οι Ορκωτοί Μηχανικοί, θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και δεν θα έχουν δικαίωμα έκδοσης αδειών ή επίβλεψης οικοδομών. Τα συναρμόδια Υπουργεία μελετούν ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των ελέγχων, εάν, δηλαδή, θα αμείβονται από το δημόσιο ή από τους ιδιώτες την οικοδομή των οποίων θα ελέγχουν.

Οι Πολεοδομίες, από την πλευρά τους, θα εκδίδουν την άδεια και θα τηρούν το αρχείο των αδειών, ενώ θα λειτουργούν και ως διαιτησία, σε περίπτωση διχογνωμίας επιβλέποντα και ορκωτού μηχανικού.

Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι, επίσης, η περαιτέρω απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται (χωρίς, προς το παρόν, να έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση), η κατάργηση του συντελεστή δόμησης και η αντικατάστασή του από το «ιδεατό στερεό», έναν όγκο, δηλαδή, εντός του οποίου ο μηχανικός θα μπορεί να σχεδιάζει το κτίριο.

Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο, για τα ειδικά κτίρια (όσα, δηλαδή, δεν προορίζονται για κατοικία, αλλά έχουν χρήση για την οποία απαιτείται άδεια λειτουργίας) η οικοδομική άδεια να εκδίδεται από τον φορέα που αδειοδοτεί την λειτουργία τους.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας