ΚΑΙΡΟΣ

Τελετή στην Ακρόπολη για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα κατοχής (φωτογραφίες)

Εκατοντάδες τουρίστες παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι την τελετή, τους συλλόγους με τις παραδοσιακές στολές και φυσικά τους Εύζωνες, τραβώντας συνεχώς βίντεο και φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Αθηνών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, έγινε σήμερα - σε ειδική τελετή - στον εμβληματικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Η εκκένωση της Ελληνικής πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου.

Εκατοντάδες τουρίστες που βρέθηκαν τυχαία στην Ακρόπολη, παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι την τελετή, τους συλλόγους με τις παραδοσιακές στολές και φυσικά τους Εύζωνες, τραβώντας συνεχώς βίντεο και φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του, ανέφερε ότι  «Ακόμη και σήμερα η Απελευθέρωση του 1944 μάς διδάσκει πολλά. Μάς διδάσκει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Μάς διδάσκει ότι ο νέος πατριωτισμός είναι και ο νέος ανθρωπισμός. Μάς διδάσκει πως οφείλουμε όλοι μαζί να χαράσσουμε τον δρόμο για την καθημερινή, για την αδιάκοπη προάσπιση της Δημοκρατίας μας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Με το παράδειγμά μας. Διότι το ήθος της πολιτικής, γίνεται και ήθος της κοινωνίας. Και, βεβαίως, οφείλουμε όλοι πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις και ιδεολογίες να αντιστεκόμαστε σε εκείνους, οι οποίοι αφήνονται σε μια φθηνή εργαλειοποίηση των ιστορικών γεγονότων, σε εκείνους που αρέσκονται στον ψηφοθηρικό τυχοδιωκτισμό, σ' εκείνους που ρίχνουν πυροτεχνήματα λαϊκισμού και διχαστικού λόγου». 

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης, ότι «η 12η Οκτωβρίου του '44 είναι όντως μία ημερομηνία σταθμός και όσα προηγήθηκαν, αλλά και όσα ακολούθησαν είναι ο χάρτης, ο οδικός χάρτης που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας. Ασφαλώς και αυτή τη μέρα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και κάθε μέρα, θυμόμαστε με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη τον Μανώλη τον Γλέζο, τον Λάκη τον Σάντα. Νέα παιδιά, αμούστακα, γλίστρησαν σαν σκιές μέχρι εδώ πάνω για να ξαναφέρουν την γαλανόλευκη στη θέση τους. Είναι ο Οδυσσέας Ελύτης πάντοτε επίκαιρος όχι μόνο κάθε 12η Οκτωβρίου. "Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο. Ελευθερία"», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Μπακογιάννης.

Πηγή: skai.gr