«Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε με τους φορείς του Νομού, μετά την παρουσίαση που έγινε στις Φέρες, για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο.
Η δημιουργία του νέου τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στον Έβρο θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.
Η παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του εμποδίου στον Έβρο έγινε από Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.
«Ο συναγερμός απ’ την κόλαση» και τα «ηλεκτρονικά μάτια»
Επιπλέον, «ο συναγερμός… αυτοκινήτου από την κόλαση» και τα «ηλεκτρονικά μάτια» θα ενισχύσουν σημαντικά τη θωράκιση του Έβρου. Πρόκειται για σύγχρονα εποχούμενα και φορητά συστήματα που θα κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα και παρουσίασε κατ' αποκλειστικότητα ο ΣΚΑΪ.
«Ο συναγερμός απ’ την κόλαση»
Τα ηχοβολιστικά συστήματα είναι κάποια από τα υπερόπλα που απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο. Αυτός ο εξοπλισμός, αποτελεί oυσιαστικά ένα τείχος ήχου που περιορίζει το ενδεχόμενο εμπλοκή. Προκαλεί πανικό χωρίς σωματική βλάβη, λειτουργεί αποτρεπτικά, και καθιστά αδύνατον για κάποιον να προσεγγίσει την ελληνική όχθη για να παραβιάσει τα σύνορα μας.
Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, «τον περασμένο Μάρτιο, την περίοδο των υποκινούμενων μεταναστευτικού κινήματος στις Καστανιές, τα ηχοβολιστικά συστήματα θα είχαν κάνει τη διαφορά, δεν θα είχαμε οδηγηθεί τόσο ασφυκτικές πιέσεις. Είναι φορητά, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται ώστε να είναι αισθητή η παρουσία της ΕΛΑΣ παντού για να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μέγιστη συνεχής ένταση των ηχοβολιστικών συστημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 162 ντεσιμπέλ, ενώ η μέση ένταση μιας συνομιλίας είναι 60 dB, 120 dB είναι ο ήχος ενός τζετ και ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μέχρι τα 130 dB, ενώ η εμβέλεια φτάνει τα 4 χιλιόμετρα μέσα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, λειτουργούν σαν «ηλεκτρονικό αυτί», καθώς οι φωνές ενισχύονται και ηχογραφούνται (long range acoustic device).
Οι κατασκευαστές περιγράφουν τα ηχοβολιστικά συστήματα σαν «συναγερμό αυτοκινήτου από την κόλαση», καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ, πανικό και να αποπροσανατολίσει το στόχο. Πάντως, σε αυτή τη φάση, η ΕΛΑΣ χρησιμοποιεί τις συσκευές μόνο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μεγάλο γεωγραφικό τμήμα.
Τα «ηλεκτρονικά μάτια»
Την ιδία ώρα, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που προέκυψε μετά από ενέργειες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και την προσφορά της ΕΛΒΟ θα αποτελέσει τα «ηλεκτρονικά μάτια» αστυνομικών και συνοριοφυλάκων νύχτα και μέρα. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων όπως αυτό το της Νέας Βύσσας και θα καλύπτει όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων μέχρι και τη θάλασσα, θα υπάρχει δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο, και μάλιστα παρά πολύ ευκρινής.
«Το σύστημα επιτήρησης καμερών πλέον λειτούργει νύχτα μέρα, και την ημέρα μπορεί να μας δώσει πολύ καλύτερη εικόνα, αλλά και το βραδύ εικόνα πάνω από 3,5 χιλιόμετρα. Η νύχτα γίνεται ημέρα, μπορούμε να δούμε εύκολα οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο» τονίζει ο κ. Χαρέλας.
Τη θωράκιση του Έβρου θα ενισχύσουν και νέα οχήματα 4Χ4, ειδικά διαμορφωμένα, ενώ ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων που παρελήφθησαν το Μάρτιο περιπολούν σε όλο το μήκος του πόταμου. Παράλληλα, οι προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και η επέκταση του φράκτη ενισχύουν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.