Τα στοιχεία στο μεταναστευτικό: Γρηγορότερες διαδικασίες, περισσότερες επιστροφές

Την επιτάχυνση των κρατικών γραφειοκρατικών ενεργειών, αλλά και τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαβάστε τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης αναλυτικά

Ταυτόχρονα, άλμα σημειώθηκε στις επιστροφές στην Τουρκία τους πρώτους δύο μήνες του 2020, ωστόσο ακόμα τα αριθμητικά νούμερα υπολείπονται των πραγματικών αναγκών.

«Ελαφρώς συγκρατημένη η αύξηση των ροών τον Φεβρουάριο, στοχευμένη αποσυμφόρηση νησιών με πάνω από 6.000 μετακινήσεις από τις αρχές του έτους» αναφέρει η ανάλυση του υπουργείου Μετανάστευσης με βάση τα στατιστικά στοιχεία.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί… Δεν θα περάσει κανείς. Αν θέλει να μπει κανείς, θα μπει από την πόρτα, από νόμιμη πύλη εισόδου, δεν θα μπει από το παράθυρο. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας» διαμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Έβρος: Αποτράπηκε η είσοδος σε 34.778 μετανάστες

Εξάλλου, πάνω από 34.700 (34.778) παράνομες εισόδους προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο απέτρεψαν οι ελληνικές αρχές για το πενθήμερο από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Στο ίδιο διάστημα έχουν συλληφθεί 244 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 6 το πρωί της Τρίτης ώς τις 6 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου, δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, σε 6.955 άτομα συνολικά.

Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 24 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες. 

Συμπεράσματα

– Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, ο Ιανουάριος παρουσίασε αύξηση κατά 35%, ενώ ο Φεβρουάριος κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές τον Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.

– Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες, καθώς φιλοξενούν 6,17 φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά τους. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι τέλος Φεβρουαρίου (38.091) σε σχέση με το τέλος του έτους (38.423). Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019, έναντι 42.033 τέλη Φεβρουαρίου.

– Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά.

– Οι επιστροφές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020 (116 έναντι 32) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εν τούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι γίνονται πλέον τουλάχιστον εβδομαδιαίες αποστολές προς την Τουρκία.

– Αναφορικά με την Υπηρεσία Ασύλου, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης ουσίας είναι στις 27 ημέρες για το 2020 έναντι 183 ημερών το 2019. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 6,7% την 31/1/2020 σε σχέση με την 31/12/2019.

– Οι εκκρεμείς προσφυγές, στην Αρχή Προσφυγών μειώθηκαν κατά 2.868 από 1/1/2020, δηλαδή μείωση 24%.

Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας φαίνεται η τεράστια αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες μέρες, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η τάση για διατήρηση των ροών σε παρόμοια σε το 2019 κατάσταση. Από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει 8.432 μετανάστες (6.673 από τα νησιά και 1.759 από τον Εβρο). «Αυτή την εβδομάδα 1.288 άτομα έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας αύξηση από τις 778 αφίξεις της περασμένης εβδομάδας και από τις 153 αφίξεις πέρσι κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις σε όλα τα νησιά αυτή την εβδομάδα ήταν 184, σε σύγκριση με 111 την προηγούμενη εβδομάδα» αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία. Από τις 2 Μαρτίου, περίπου 42.050 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειοψηφία των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι από το Αφγανιστάν (49%), τη Συρία (20%) και τη Σομαλία (6%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 34%, από τα οποία περισσότερα από 6 στα 10 είναι ηλικίας μικρότερης των 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, κυρίως από το Αφγανιστάν».

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο σημείο των επιστροφών στην Τουρκία, με τα τελευταία στοιχεία η πλειονότητα των ατόμων που επέστρεψαν είναι Πακιστανοί υπήκοοι (35%), οι Σύροι αποτελούν το 19% και ακολουθούν οι Αλγερινοί, Αφγανοί και Ιρακινοί. Από όλους εκείνους που επέστρεψαν, το 43% δεν εξέφρασε τη βούληση να υποβάλει αίτηση ασύλου ή απέσυρε τη βούλησή τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή απέσυραν την αίτησή τους στην Ελλάδα.

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, θα συγκληθεί το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την κατάσταση στα ευρωτουρκικά σύνορα, στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της και να μεθοδεύσει μια μαζική παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων με οργανωμένες μετακινήσεις ανθρώπων. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, θα συζητηθούν, συναφώς, οι εξελίξεις στη Συρία. 

Πηγή: skai.gr