Τα 5 μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Τι θα γίνει με μάσκα και κυλικεία

Άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς εκ περιτροπής διδασκαλία, αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 η υπουργός, η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ η μάσκα θα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές».

Η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ως προς το εάν θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική για τους μικρότερους μαθητές -κάτω των 10 ετών- του Δημοτικού, τόνισε σε συνέντευξή της σήμερα, Τετάρτη, στο Μega η υπουργός.

Σε ερώτηση σχετική με το εάν οι Δήμοι ή τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα παρέχουν δωρεάν τις υποχρεωτικές μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι ο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της μάσκας του, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τα τελικά μέτρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με πιθανότερη μέρα την Πέμπτη.

Στη χθεσινή συνέντευξή της στον ANΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνονται και μαζικά τεστ στα σχολεία: «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επίσης, διευκρίνισε ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους Δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Η υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι απουσίες των μαθητών θα λαμβάνονται κανονικά και δεν θα προσμετρώνται μόνο στις περιπτώσεις όπου είτε ο ίδιος ο μαθητης έχει νοσήσει, είτε μέλος της οικογένειάς του ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Σημείωσε, πάντως, ότι το συνολικό πλαίσιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως και οι αναλυτικές οδηγίες των ειδικών.

Η κ. Κεραμέως, τέλος, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε περιπτώσεις αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε κάποια περιοχή της χώρας, όπως είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας με το κλείσιμο των σχολείων στην Ηλεία. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει χρήση της τηλεκπαίδευσης. «Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».

Υπέρ της επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου τάχθηκε και ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Τσακρής, ωστόσο, μιλώντας στο «Εθνος», υποστήριξε ότι «το ιδανικό θα ήταν κάθε μαθητής να καθόταν μόνος του σε ένα θρανίο, αλλά και να πηγαίνουν τα παιδιά πρωί - απόγευμα για μάθημα».

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας παρουσίασε, το πρωί της Τετάρτης στο Open, την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία.

Ο κ. Σύψας υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων με καθολική παρουσία μαθητών επισημαίνοντας ότι «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί».

Επίσης, επανέλαβε την άποψη ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα».

Το πρωτόκολλο για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Η επιτροπή των ειδικών έχει ήδη προετοιμαστεί για περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα.

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Σχετικά με τα μέτρα για τα σχολεία, ο καθηγητής τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών. 

Τα 5 ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
  • Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις -Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  • Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  • Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Τα σενάρια για κρούσμα στη μονάδα και για τα κυλικεία

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος σε σχολείο, δεν θα κλείνει όλη η μονάδα, αλλά συγκεκριμένη τάξη/τμήμα. «Θα ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των χώρων και το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε.

Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρια:

α) Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο, 

β) το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά,

γ) να μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.

Πανεπιστήμια

Ερώτημα παραμένει το πώς θα γίνει η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στα πανεπιστήμια της χώρας. Εκεί η μέθοδος της διδασκαλίας εξ αποστάσεως και λόγω της εξοικείωσης των φοιτητών με την τεχνολογία ήταν πιο αποτελεσματική και το πλαίσιο λειτουργίας θα συναποφασιστεί με διάσκεψη που θα συμμετάσχουν οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς στο τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 28 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας και οι οικογένειες που θα έχουν φοιτητές στην επαρχία θα πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το αν θα μισθώσουν ή όχι κατοικία.
 

Πηγή: skai.gr