Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά είναι θετικά διακείμενη προς το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία.
Ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την εποχή Τίτο η περιοχή αποκαλούνταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά ασχολείται και με τα εμπορικά παράγωγα που θα έχει το νέο όνομα, ώστε να μην έλθει σε σύγκρουση με ελληνικά συμφέροντα.
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, επισημαίνοντας πως η σκοπιανή κυβέρνηση έχει αποποιηθεί διάφορες ακραίες και αλυτρωτικές τοποθετήσεις των προκατόχων της.
Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να δεσμευθεί εάν θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να επιτευχθεί διακομματική γραμμή για το ονοματολογικό, με δεδομένες και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
«Είναι πολύ νωρίς να ορίσουμε βήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Μετατοπίζοντας το βάρος προς την αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως όλες οι παρατάξεις πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος. Αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία, προσέθεσε ότι πρέπει να αποφευχθούν παλιές μικροπολιτικές λογικές που έβλαψαν τη χώρα.
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.
Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Τις προηγούμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενγμπεργκ στα Σκόπια.
Αθήνα και Σκόπια έχουν εκφράσει μετρημένη αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος, που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως όσο περισσότερο χρονοτριβούν οι δύο πλευρές τόσο περισσότερο πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος του 2019, που θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.