Μνημόνιο συνεργασίας Ακαδημίας Αθηνών, Δήμου Αθηναίων και Υπ. Πολιτισμού για την ανάδειξη της Ακαδημία Πλάτωνος

Το μνημόνιο έχει τρεις στόχους: τις αναγκαίες αρχαιολογικές εκσκαφές, την διαμόρφωση ενός νέου πάρκου και το μουσείο της πόλης των Αθηνών, όλα με τις σύγχρονες αρχές του πράσινου σχεδιασμού

«Η ισχύς εν τη ενώσει. Σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, η Ακαδημία των Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αμέσως μετά την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας για την Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης πρόκειται για «ένα έργο με τρεις στόχους: τις αναγκαίες αρχαιολογικές εκσκαφές, την διαμόρφωση ενός νέου πάρκου και το μουσείο της πόλης των Αθηνών, όλα με τις σύγχρονες αρχές του πράσινου σχεδιασμού. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά αισθανόμαστε βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε».

Κατά τη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή του μνημονίου, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα», αναφέροντας μάλιστα ότι «μέχρι τώρα, σχεδόν για όλες τις αποφάσεις σχετικά με το έργο» η σύγκλητος κατέληξε ομόφωνα «το οποίο είναι καινοφανές».

«Ο Αριστόφρων είχε την έμπνευση να δημιουργήσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για την ανεύρεση πρώτα του τάφου του Πλάτωνα και μετά, με τις ανασκαφές, να βρει και την Ακαδημία του Πλάτωνα» υπενθύμισε ο κ. Ζερεφός ανατρέχοντας στην ιστορία του σημαντικού τοπόσημου. Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρων «κατάφερε με τον κόπο του να βρει το περιστύλιο, το Γυμνάσιο, σημαντικά ευρήματα και για να τα βρει ξόδεψε μια μεγάλη περιουσία αγοράζοντας κτίσματα τα οποία βρισκόντουσαν στην Ακαδημία Πλάτωνος για να απελευθερωθεί τότε, στην δεκαετία του '30, ο χώρος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ανασκαφές».

Συνηγορώντας ο κ. Μπακογιάννης σχολίασε ότι «την Ακαδημία Πλάτωνος όπως τη γνωρίζουμε σήμερα την οφείλουμε στην εφορία των Αθηνών, στους αρχαιολόγους αλλά την οφείλουμε και στον Παναγιώτη Αριστόφρων» προσθέτοντας ότι «μερικές φορές υπάρχει μια αδικία της ιστορίας διότι οι πρωτοπόροι τείνουν να ξεχνιόνται. Αλλά μιλάμε για μια σπάνια προσωπικότητα η οποία χωρίς να επιδιώξει την αναγνώριση, αφιέρωσε τον χρόνο, τα χρήματα από τη δική του περιουσία, σε έναν εθνικό σκοπό».

Για το έργο στην Ακαδημία Πλάτωνος έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων, το οποίο συνεπάγεται ότι έχει συμφωνηθεί το φυσικό αντικείμενο αλλά, επίσης, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, άρα πρόκειται για τεχνικά ώριμα έργα. Μάλιστα, οι αρχαιολογικές εκσκαφές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ και οι εργασίες για το πάρκο, που περιλαμβάνουν την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, τη διαμόρφωση μονοπατιών, τη σήμανση, τον φωτισμό και το αστικό εξοπλισμό, αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα με βάση μελέτη του γραφείου Δοξιάδη. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» από χορηγούς.

Όσον αφορά του μουσείο της πόλης των Αθηνών, ο αρχιτεκτονικός ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί το επόμενο διάστημα από την Ανάπλαση ΑΕ και η φιλοσοφία των απαιτήσεων του κινείται στη λογική της αφομοίωσης του μουσείου και της γειτονιάς σε ένα σύνολο που ισορροπεί και συνεργάζεται. Στο μουσείο θα στεγαστεί και το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών, για το οποίο ο κ. Ζερεφός ανέφερε ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον. «Η Ακαδημία Αθηνών σήμερα εξετέλεσε το χρέος της απέναντι στη διαθήκη ενός σπουδαίου ανδρός και μιας σπουδαίας συζύγου, του ζεύγους Αριστόφρονος, οι οποίοι οραματίστηκαν την πλήρη ανασκαφή και αποκάλυψη της Ακαδημίας του Πλάτωνος, του τάφου του μεγάλου φιλοσόφου αλλά και, το πιο ενδιαφέρον, την έναρξη ενός Κοινού των Ακαδημιών» επεσήμανε ο κ. Ζερεφός, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης και προσέθεσε: «Ήδη είμαι εις θέση να γνωρίζω ότι πολλές Ακαδημίες θα χειροκροτήσουν και περιμένουν από εμάς να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να δημιουργηθεί το μουσείο των Αθηνών αλλά και στο χώρο αυτό, που βρίσκεται μέσα στο κληροδότημα του Αριστόφρονος, εκεί να γίνει και το Κοινό των Ακαδημιών».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε ήδη υπογράψει το μνημόνιο, απουσίασε από την εκδήλωση για λόγους υγείας και εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ